'56-os megemlékezés

2021.10.22. 17:30

A kommunizmus Sztálingrádja volt a magyar forradalom (galéria)

A pécsi egyetemi '56-os megemlékezés díszvendége, Vizi E. Szilveszter volt, aki 1956-ban a pécsi orvosi karra járt. A Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke a forradalom napjaira emlékezett, és a pécsi univerzitásról elmondta: abban az időben az ország legjobb egyeteme volt.

Zsigmond József

Forrás: PTE

Fotó: Csortos Szabolcs

Debreczeni László, '56-os pécsi szabadságharcos, az '56-os Diákparlament elnöke azzal a kéréssel fordult a Pécsi Tudományegyetem rektorához, Miseta Attilához, hogy egy közös megemlékezést tartsanak október 22-én. Az ok az, hogy idén hármas jubileumot ünnepelnek: az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóját, a Diákparlament megalakulásának 65. évfordulóját, valamint azt, hogy 30 évvel ezelőtt, 1991. október 22-én megalakult az 56-os Diákparlament Társaság, amelynek a célja az '56-os eszmék (függetlenség, szabadság) megőrzése, átadása a fiataloknak.A megkeresést pozitívan fogadta a rektor, így az egyetem 48-as téri épületének dísztermében közös megemlékezést tartottak, melyre egy rendkívüli vendéget is meghívott Debreczeni László.

– 1956-ban másodéves pécsi medikusként belépett a nemzetőr zászlóaljba. Fegyveres forradalmár volt, aki kísérőként vitte az élelmiszert a harcoló pesti srácoknak, az éhező Budapestnek – mutatta be meghívott vendégét Debreczeni László pénteken a megemlékezésen.

A pulpitusra ekkor lépett Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke, aki idén augusztusban megkapta a legnagyobb magyar állami kitüntetést, a Szent István-rendet. A bevezetőben Vizi E. Szilveszter megemlítette, hogy 1956. október 22-én megalakult a Diákparlament.

Az akadémikus ünnepi beszédében elmondta, hogy Pécs városa 1956 októberében egyik pillanatról a másikra megváltozott. A lakosság, a katonaság melléjük állt egy olyan harcban, mely először a Moszkva által ide delegált fegyveres erők ellen, majd a történelmi orosz imperializmus ellen folyt.

– Október 30-a nagyon fontos dátum a pécsiek számára, akkor alakult meg a szabad, független Pécs Rádió adó, melyből a Szabad Európa hangja szólt, ami fokozta a harci kedvet. Ám Európa nagyhatalmai akkor a szuezi válsággal voltak elfoglalva. Abban az időben találkoztunk a Király utcában olyan orosz katonákkal, akik azt kérdezték, hogy hol van Szuez – említette Vizi E. Szilveszter, hozzátéve, november elején a szovjet tankok Pécsvárad felől megindultak Pécs felé, nyomukban a tüzérséggel, gyalogsággal. – Ha valaki kíváncsi rá, a pécsi püspökség Klimó-levéltárában megtalálható az a térkép, ahol fel van tüntetve, hogy 120-150 T34-es tank jött, és több olyan fénykép látható, hogy a Rákóczi út 80. előtt állnak a tankok, és a Szent Mór kollégiumot is körbevették.

Vizi E. Szilveszter szerint a magyar 56-os forradalom volt a kommunizmus Sztálingrádja, ami az 1956. októberi magyar események után összeomlott.

Vizi E. Szilveszter a forradalom után Budapesten folytatta az egyetemet, de később vissza akart jönni Pécsre. 1974-ben megüresedett a gyógyszertani tanszék vezetői helye, megpályázta az állást. Mindenki rábólintott a kinevezésére, de a hatalom közbelépett, és megakadályozta a kinevezését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!