Férfitalálkozók

2021.10.07. 17:30

Az apák szerepe is terítékre kerül a Pécsi egyházmegye új rendezvénysorozatán

A férfiak, az apák kulcsfontosságú szerepet töltenek be a családok vallási életében és egészséges légkörének megteremtésében – többek közt erre is felhívja a figyelmet a Pécsi Egyházmegye „Férfitalálkozók” című új rendezvénysorozata.

Wald Kata

Close up cute adorable son repairing toy card with loving smiling father, playing on warm floor at home, little boy holding using screwdriver, having fun with dad, enjoying leisure time together

Forrás: MW

Fotó: Shutterstock

A férfi lét és a családi élet kihívásai sokszor jelentős nehézségeket támaszthatnak, mindezekről azonban ritkán esik szó. Ezen a gyakorlaton változtatva a Pécsi egyházmegye a Szent József-év kapcsán különösen nagy figyelmet fordít a férfiak, az apák kulcsfontosságú szerepére a családok vallási életében és egészséges légkörének megteremtésében.

Mint ismeretes, Ferenc pápa 2020. december 8-án meghirdette a Szent József-évet, mely 2021. december 8-ig tart. A Szentatya ezzel arra buzdít, hogy tekintsünk Szűz Mária jegyesére, Jézus nevelőapjára, és tanuljunk tőle, mert ő a katolikus egyház védőszentje.

Felföldi László, pécsi megyéspüspök ennek kapcsán a férfiak, az apák szerepéről való együttgondolkodás érdekében elismert szakemberekkel együttműködve „Férfitalálkozók” címmel férfiaknak szóló előadás- és beszélgetés-sorozatot indít. Ezeket a találkozókat októbertől májusig tartják, pénteki napokon 18 órai kezdettel, a Pécsi egyházmegye hét városában: Pécsett, Mohácson, Szekszárdon, Pakson, Tamásiban, Dombóváron és Szigetváron. Több téma kerül majd ezeken a beszélgetéseken terítékre – az egyházmegye tájékoztatása szerint egy-egy alkalommal három húszperces előadás hangzik el, amelyeket követően a résztvevőknek lehetősége nyílik a tapasztalatok, gondolatok megosztására, megbeszélésére.

Baranyában az első férfitalálkozót Pécsett, a Magtár Látogatóközpontban október 8-án tartják, Mohácson október 15-én várják az Ifjúsági Centrumban az érdeklődőket, az első szigetvári találkozóra pedig november 26-án kerül sor a zeneiskolában, a volt ferences kolostor nagytermében. A rendezvényekre vallási beállítottságtól függetlenül minden érdeklődőt várnak. Regisztrálni nem kötelező, de az előzetes jelentkezés nagyban segíti a szervezők munkáját – bejelentkezni, ami nem jár részvételi kötelezettséggel, a Pécsi egyházmegye honlapján keresztül lehet.

Novellát, verset, rajzot, fotót is várnak

Pályázatot hirdetett „Az én apám” címmel a Ferenc pápa által meghirdetett Szent József-évben a Pécsi egyházmegye Családreferatúrája, kiegészítve a felhívást azzal, hogy a címben szereplő „én apám” kiterjeszthető nagyapákra, dédapákra is.

Cél, hogy ezzel a kezdeményezéssel is a figyelem középpontjába állítsák a férfiak – apák, nagyapák, dédapák – szerepét a családok életében, illetve, hogy ezzel is kifejezésre juttatható legyen a hála, a köszönet az életükért, jelenlétükért. A kiírás szerint pályázatként benyújtható novella, vers, rajz, fotó, vagy akár videóklip. A pályaműveket – egyéni jelige megadásával – a [email protected] e-mail-címen várják. A beérkezett anyagokat szakmai zsűri értékeli, az első három helyezett korcsoportonként, kategóriánként díjazásban részesül. A Pécsi egyházmegye tájékoztatója szerint a beadási határidő november 5-e, az eredményhirdetésre pedig december 4-én kerül majd sor.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!