új kezdeményezés

2021.10.09. 12:31

Ezentúl ismerősünk gyógyulását is segíthetjük támogató véradással

Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSz) az Emberi Erőforrások Minisztériumának szakmai támogatásával átalakítja az irányított vér­adás rendszerét.

Zs. K.

20210906 Székesfehérvár Véradás - az idén már ötödik alkalommal - a Fejér Megyei Civil Szolgáltató Központban Fotó: Pesti Tamás PT Fejér Megyei Hírlap FMH Képen: Grund Helga intézmény vezető - Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár

Fotó: Pesti Tamás

E héttől támogató irányított véradásra is lehetőség nyílik, amelynek köszönhetően ezentúl úgy is segíthetjük rokonunk, ismerősünk gyógyulását, ha nem egyezik vele a vércsoportunk. Támogató véradás esetén ugyanis a véradó és a beteg vércsoportegyezése nem követelmény. A támogató által leadott vér az országos készletbe kerül, a kedvezményezett beteg pedig a számára gyűjtött mennyiségnek megfelelően „becseréléssel”, a központi készletből kap számára kompatibilis vérkészítményt.

Ez a forma – ugyanúgy, mint a direkt irányított véradás – létrejöhet rokonok, ismerősök körében, de akár – az adatvédelmi szempontok figyelembevételével – közösségi gyűjtés alapján is egy megnevezett beteg gyógyulásának támogatására. Támogató véradás esetén a véradónak csak annyit kell tennie, hogy adatfelvételkor egy nyilatkozaton megadja a beteg nevét és tajszámát.

Egyezés nélkül is segíthetjük hozzátartozónkat

Magyarországon évente mintegy 400 ezer véradásra van szükség ahhoz, hogy minden vércsoportból megfelelő mennyiségben álljon rendelkezésre vérkészítmény. Fontos kiemelni, hogy a kórházi ellátásnak nem feltétele a beteg nevére szóló véradás.

Az OVSz az irányított véradás eddigi rendszerét a megváltozott nemzetközi transzfuziológiai gyakorlat miatt vizsgálta felül. Az új szabályozás értelmében az eddigi, jól ismert, a közvetlen donor-beteg kapcsolaton alapuló direkt irányított véradás október 4. után csak a beteg írásos nyilatkozata alapján és vércsoportegyezés esetén valósulhat meg.

Időpontfoglalás

Bármelyik vérgyűjtési helyszínen lehet direkt és támogató irányított véradásra is jelentkezni. Ezek pontos időpontja, helyszíne a www.ovsz.hu/ver/veradasok oldalon megtalálható. Az Országos Vér­ellátó Szolgálat munkatársai kérnek mindenkit, amennyiben módja van rá, éljen az időpontfoglalás lehetőségével, ahol irányított véradási szándékát is jelezheti. Vér­adásra a jelentkezők feltétlenül hozzák magukkal személyi igazolványukat, lakcím- és tajkártyájukat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!