kompromisszum nélkül

2021.10.25. 14:00

Idén három napon át nyújtottak segítő kezet a fiatalok

Idén 14. alkalommal rendezték meg október második hétvégéjén a 72 óra kompromisszum nélkül elnevezésű ökumenikus megmozdulást, amelynek során országszerte református, katolikus, evangélikus fiatalok azon munkálkodnak, hogy szebbé tegyék környezetüket. Baranyában is több mint ötszázan csatlakoztak az akcióhoz.

Wald Kata

Idén rendezte meg immár tizennegyedik alkalommal a 72 óra kompromisszum nélkül nevet viselő háromnapos önkéntes ifjúsági akcióját a három történelmi keresztény egyház, a Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház és a Magyarországi Evangélikus Egyház – vállalkozó szellemű fiatalok csoportjai országszerte arra szántak egy hétvégét, hogy másoknak segítsenek.

Az akció Magyarország fiatalságát hívja minden évben október második hétvégéjén közös összefogásra, hogy együtt tegyenek másokért, környezetünkért. Idén október 7–10. között országszerte fiatalok kisebb-nagyobb csoportjai 72 órán keresztül teljesítettek közhasznú feladatokat: intézmények, játszóterek felújítása, erdőtakarítás, szociális segítségnyújtás, kulturális műsorok szervezése stb. mind szerepeltek a tevékenységek között.

Baranyában a Pécsi Egyházmegye Ifjúsági Referatúrája koordinálta az eseményt – megyénkből idén is több mint 500 diák vett részt az akcióban. Voltak, akik Kozármislenyben az idősek otthonában élőknél tettek látogatást, és nekik segédkeztek, többen a Mecsekben szemétszedést vállaltak, de a görögkatolikus és a Mindenszentek-templom takarítása is része volt a programnak, ezen kívül a Szeráf- és Tettye-kollégium is csinosodott a három nap során.

A Szent Margit-iskola diákjai pedig saját iskolájuk környékét tették rendbe, és voltak fiatalok, akik a fedél nélkül élők mindennapjait próbálták szebbé tenni – sakkoztak, kvízversenyt tartottak a Remény Háza hajléktalanjaival. A rendezvény megnyitójába bevonták a Fogd a Kezem Alapítvány fiataljait is. A szervezők 2022-ben is tervezik a program megrendezését.

Párkapcsolati Műhelyt is indítottak

Pécsi Egyházmegye Ifjúsági Referatúrája, a Katifi rendszeresen szervez az egyházmegye területén élő fiatalok számára a közösségépítést, a lelki élet ápolását és a keresztény kultúra megismerését szolgáló programokat. Párkapcsolati Műhelyt is indítottak, amelynek az idei programja megfontolni és megfogalmazni, ki milyen házasságot, családot szeretne. Ha pedig megvan a cél, akkor ehhez az érdeklődők segítséget kapnak a felkészüléshez. Az összejövetelekre olyan 18 év feletti fiatalokat várnak, akik komolyan veszik a házasságra való felkészülést.

A Párkapcsolati Műhelyt minden hónap harmadik szerdáján 19 órai kezdettel rendezik meg Pécsett, a Művészetek és Irodalom Házában. A következő alkalomra október 20-án kerül sor, a találkozó címe: „Az út pora”, amelynek során a napi nehézségekről, interakciókról esik majd szó. November 17-én „Napsütés, eső, egyebek” címmel a külső körülményeket vitatják meg a résztvevők, december 15-én pedig a sebzettségekről esik majd szó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!