Mi lesz a telekkel?

2021.10.22. 07:00

Közösen tiltakoznak a pécsi Kanyar utcai tömb lakói az építkezés ellen

A pécsi Hársfa lakóparknál lévő Kanyar utcai tömb lakói a még beépítetlen zöldfelület beépítése ellen tiltakoznak. Attól tartanak, hogy a házuk szerkezetében is károk keletkezhetnek.

Bóka Máté

Fotó: B. M.

Miután néhány nappal ezelőtt a Dunántúli Napló megírta, hogy a magyarürögi Mária dűlőben és Szőlész dűlőben élők a társasházi beépítések ellen tiltakoznak, lapunknál jelentkeztek a Hársfa lakóparknál lévő Kanyar utcai tömb lakói is. Matkovits-Kretz Eleonóra – aki a pécsi-baranyai Német Kört is vezeti – és Tölgyesi Éva azt mondta munkatársunknak, hogy több mint egy évtizede került magántulajdonba a házukkal szomszédos terület, ahol sokáig semmi nem történt, ám ebben az évben felpörögtek az események, az elmúlt hetekben pedig gőz­erővel neki is láttak a terület rendezésének.

A szomszédok hivatalos értesítést nem kaptak arról, hogy mi épül, csak egy munkástól tudták meg, hogy 16 lakásos, mélygarázzsal rendelkező társasházat akarnak felhúzni melléjük. Ezzel a keleti napfényt, a magánélethez való jogot elvehetik tőlük – panaszolták. Azt is elmondták, hogy az amúgy is zsúfolt kis utcán további közlekedési problémák jelentkeznek, és a vízelvezetés már most sem megoldott. Ráadásul mivel a környéken már nagyon sokan használnak fatüzelésű kályhát, kandallót, ezért a környezetterhelés nőhet az újabb lakások felhúzásával.

Attól is tartanak, hogy az egész domboldal megcsúszik, ami miatt házuk alapja, szerkezete megroggyan. Mindezt arra a tapasztalatukra alapozva említették meg, hogy amikor másfél évtizede a tömbjük egyik háza elé nyolc méterre felhúztak egy emeletes házat – elvéve a kilátást –, akkor több méter mélyen kivájták a talajt, és ennek következtében a már meglévő házban rengeteg repedés keletkezett, a lépcsők, járdák megsüllyedtek, elmozdultak a falaktól.

Azt szeretnék elérni, hogy átminősítsék a területet, amivel megakadályozhatnák az újabb beépítést. Ügyükben a terület önkormányzati képviselőjével, Sajgó Györggyel (Momentum) is felvették a kapcsolatot, tőle remélve segítséget.

A politikus lapunk megkeresésére azt mondta, hogy valóban az lenne a legjobb megoldás, ha ez a rész zöldterület maradhatna és játszóteret alakítanának ki a telken, hiszen a környéken ilyen nincs. Mindenesetre várhatóan a jövő héten ülnek le a város egyik alpolgármesterével, Ruzsa Csabával közösen egyeztetni a telek tulajdonosával annak terveiről, hogy megismerjék az ő álláspontját is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!