Közgyűlés

2021.10.19. 09:45

Kiejtett DK-s képviselő: a városvezetés módszerei az ország legsötétebb időszakát idézik

Cikkünket folyamatosan frissítjük a keddi közgyűlésről.

Bóka Máté

Fotó: L. L.

Leváltások, kifizetések

A közgyűlés elé kerülő előterjesztés szerint visszahívják Pokorádi Gábort (Momentum) az ügyrendi bizottságból, helyére a baloldalt kiszolgáló, magát jobboldalinak nevező Horváth Tamást delegálják. A szintén momentumos Topán Lászlót, a városfejlesztési bizottság elnökét pedig lecserélik az LMP-s Kóbor Józsefre, ennek köszönhetően Kóbor jóval többet vihet majd haza, mint korábban, hiszen bruttó 318 ezer forint lesz a havi fizetése, ami jövőre várhatóan tovább emelkedik. Kóbor azóta „számít” az MSZP-DK-Jobbik koalíciónak, amióta az LMP-s Keresztes László Lóránt is a baloldal mellé állt teljes mellszélességgel. Kóbor azóta zöldbiztos lett, aminek kapcsán még egymillió forintos költségkeretet is kapott.

Kemény kérdésekre kellene válaszolni

A nemzeti oldal képviselői több kérdést is feltettek a közgyűlésen, amikre várják majd a válaszokat a polgármestertől. Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető azt tudakolta, hogy valóban megtiltották-e a cégvezetőknek, hogy tájékoztassák a sajtót.

Berényi Zoltán (ÖPE-KNDP) azt kérdezte, hogy miért nem kapták meg a beígért támogatást a civil szervezetek, miért sértik meg a működési szabályzatot azzal, hogy nem kapják meg időben az előterjesztéseket? Mit remélhet Somogy, Vasas és Hird 2022-ben, megkaphatják-e a 60 milliárdos költségvetésből a baloldal által elvett 6 millió forintos részönkormányzati keretüket?

Barkóczi Csaba (Fidesz) pedig arra várja a választ, hogy hajlandó-e a polgármester együttműködni vele a város jó hírnevének megvédése érdekében?

Momentum: a pécsi városvezető baloldol puccsot követ el ellenük!

A baloldal „trükkje” az, hogy a kommunális bizottsághoz csapják a városfejlesztési feladatokat, és létrehoznak egy környezetvédelmi és innovációs bizottságot mindössze három hatáskörrel. Ezzel igyekeznek azt a látszatot kelteni, mintha nem a momentumosok ellen menne a hadjárat.

Kővári János, az ÖPE-KDNP frakcióvezetője szerint többek között azért kell mennie Pokorádi Gábor és Topán László momentumos képviselőknek, mert kiálltak a Mandulás kempingbe tervezett lakópark építése ellen, amivel a baloldal kenyéradójának, Puch Lászlónak, egykori MSZP-pénztárnoknak tettek keresztbe.

Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető szerint is leszámolásról van szó, éppen annak megfelelően módosítják a szervezeti és működési szabályzatot, ha az érdekeik úgy kívánják.

- Két éve egymás hátba szúrása, fenyegetése, zsarolása zajlik, ha ez nem működik, akkor pedig ilyen módosítást alkalmaznak. Ez az önök belügye és önmagában akár még szórakoztató is lenne, de közben meg ennek a város issza meg a kárát. Lassan már senki nem akar velük dolgozni, áldatlan állapotok uralkodnak a köztereken – mondta.

Péterffy Attila erre cinikus választ adott, amire aztán Topán László (Momentum) úgy reagált, hogy a pécsi választók tényleg erre adtak-e nekik felhatalmazást 2019 októberében, hogy ilyen súlyos ügyekben előzetes egyeztetés nélkül, pótlólagos előterjesztések alapján döntsenek?

- Az ilyen hatalomtechnikai ügyek a választási szövetség megsértését jelentik – mondta. – Mégis mi a baj a Momentum frakciójával? Valaki mondjon már valamilyen érdemi választ a kérdéseinkre – tette hozzá Topán László, aki nem kapott semmilyen tájékoztatást arról sem, hogy mégis mi a fenét fognak csinálni.

- Ezt a banánköztársaságokban puccsnak szokták nevezni – tette hozzá.

Kiejtett DK-s képviselő: a városvezetés módszerei az ország legsötétebb időszakát idézik

Az LMP-s Kóbor János igyekezett megvédeni az új bizottsági elnöki posztját, mondván majd szinergiában dolgozik a bizottságuk a fenntarthatóság jegyében más bizottságokkal, nem csupán egy elméleti grémium lesz.

A volt alpolgármester, Bognár Szilvia DK-s képviselő azt mondta, hogy az elmúlt két évnek a szabadságfaktorról kellett volna szólnia, de ezt lebontják, függőségi helyzeteket hoztak létre. Egyes képviselőknek egzisztenciális problémáik vannak, másoknak hatalomvágyuk van, ők sosem fognak olyan döntéseket hozni, amik a képviselői szabadságfaktort jelentik. Egy költőt idézve azt mondta, hogy „bűn a középszerűség, nagynak nem lenni gyalázat”, majd hozzátette: „ami itt zajlik, az egy tendencia, az a legnagyobb tragédia, hogy minket példának tekintenek”.

Aki a Parlamentben 133 bátor ember döntési mechanizmusát emlegeti, az nézze meg 14-15 pécsi bátor ember döntési mechanizmusát – emelte ki. Egyben azt javasolta, a baloldali városvezető koalíciónak, hogy a „Pécs Jövője elnevezést cseréljek le Pécs Múltjára, mert ezek a módszerek az ország legsötétebb időszakát idézik”.

- Színházi előadáson vagyunk, de én úgy gondolom, hogy a településfejlesztés érdekében hozzák meg a döntést – magyarázta az a Sík László Lajos MSZP-s bizottsági elnök, akinek a testülete megkaphatja majd a momentumos bizottsági elnöktől elvett hatásköröket.

Pokorádi Gábor (Momentum) szerint is leszámolásról van szó, akkor húzták ki a gyufát szerinte is, amikor a Mandulás kemping beépítése ellen tiltakozott a Momentum. Egyben megkérdezte Péterffy Attilát, hogy ad-e garanciát arra, hogy ez ne is történjen meg?

Péterffy Attila szerint az ő szótárukban olyan szó, hogy leszámolás, nem létezik. Szövetségek vannak, amelyek érdekek mentén alakulnak. A Mandulás kemping beépítése kapcsán pedig azt mondta, hogy „garanciát nem én, hanem a közgyűlés adja meg”. Megjegyezte, hogy a Momentum országos elnökségével, megyei elnökségével stratégiai partnerségben vannak, személyi probléma a helyi képviselőkkel van.

A temető miatt kell még egy ügyvezető a Biokomnak

A jogszabályok szerint a Biokom Kft-nek, mint a pécsi köztemető fenntartójának szakirányú végzettséggel rendelkező ügyvezetővel is rendelkeznie kell, de Meixner Andrásnak, aki 2020 novembere óta ügyvezetője a cégnek, ez nincs meg. Ezért mellette bruttó 100 ezer forintért megbíznak egy másik ügyvezetőt is, aki – ahogy ez a közgyűlésen elhangzott – egyébként Fonyód mellett, a Balatonnál lakik.

Elérkezett a leszámolásos napirend, a jobbikos Fogarasi még a vita megakadályozását is kérte

Dél után nem sokkal eljutottak ahhoz a napirendhez is a képviselők, amellyel a baloldali városvezetés visszahívta Pokorádi Gábort (Momentum) az ügyrendi bizottságból, helyére a baloldalhoz húzó Horváth Tamást ülteti. A szintén momentumos Topán Lászlót, a városfejlesztési és innovációs bizottság elnökét pedig lecserélték az LMP-s Kóbor Józsefre, miközben a bizottság nevét Környezetvédelmi és Innovációs Bizottságra nevezték át.

A vitában Berényi Zoltán, az ÖPE-KDNP képviselő részéről azt javasolta, hogy a leváltott DK-s alpolgármester, Bognár Szilvia kerüljön inkább Horváth Tamás helyett az ügyrendi bizottságba. Erre azonban Bognár Szilvia azt mondta, hogy értékeli ugyan a gesztust, de nem akar asszisztálni Pokorádi Gábor leváltásához, ezért nem vállalja a feladatot.

Kővári János (ÖPE-KDNP) frakcióvezető elmondta, továbbra is várja a leváltásokkal kapcsolatos szakmai érveket: vajon mi lehet a bűne Pokorádi Gábornak, ami alkalmatlanná tette a feladatra? Mert nem tud olyan ügyről, ami szerint nem a képviselői esküjének megfelelően végezte volna a dolgát. – A momentumosokat megbüntetik, mert mertek gondolkodni önállóan – emelte ki.

Hozzátette, Topán László az általa vezetett bizottságban nem pártpolitikai jellegű döntéseket, hanem szakmaiakat hozott meg, még a civil munkáját is felfüggesztette azért, hogy teljes energiával dolgozhasson a bizottság élén.

Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető megkérdezte, hogy miért nem lehetett normális eljárásrend szerint ezt az ügyet megtárgyalni, miért nem egyeztettek az érintett két személlyel és miért nem egy korrekt, emberi, tisztességes eljárás keretében tették ezt meg?

- A képviselői tisztségbe vetett közbizalom összeegyeztethetetlen azzal, ami puccsszerűen zajlik a városházán – fogalmazott.

A közgyűléseken érdemben, lényegi kérdésekben általában mélyen hallgató Fogarasi Gábor (Jobbik) frakcióvezető a válaszok helyett inkább – az átláthatósággal és nyilvánosság biztosításával szemben fellépve – a vita lezárását kérte, amit aztán meg is szavazott az MSZP-DK-Jobbik-LMP-s csonkakoalíció és ami aztán elfogadta a momentumosok eltávolítását is.

Ezt követően elmentek ebédelni.

Már nem is annyira zöld Kóbor József a baloldalon?

Ebédszünet után Barkóczi Csaba (Fidesz) képviselő azt javasolta, hogy az új környezetvédelmi bizottság vizsgálja ki a pécsi hőerőmű biomassza felhasználását környezetvédelmi szempontokból, valamint hívják meg állandó szereplőként Vicze Csillát, a Civilek a Mecsekért Mozgalom szóvivőjét is a bizottsági ülésekre.

Mint ismert, Vicze Csillát Péterffy Attila azért perelte be, mert véleményt merészelt mondani a polgármester erőműben folytatott ténykedéséről.

Kóbor József (LMP) mint újdonsült bizottsági elnök viszont az egyértelmű válaszadás helyett inkább azt emlegette, hogy „foglalkozni fognak ilyen ügyekkel” és majd meglesz az együttműködés a CMM-mel is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában