Jó tudni!

2021.10.28. 15:30

Szigorodtak a javítási és cserehatáridők is

Az idei évtől jelentősen változtak a szavatossági és jótállási szabályok – többek közt bevezették a sávos jótállást, hiszen a vevők részéről jogos volt az elvárás, hogy a drágább portéka működőképességét, megfelelő minőségét hosszabb ideig garantálja a gyártó, forgalmazó.

W. K.

20210222 Szombathely Új energiafogyasztási címkék alapján tájékozódhatunk március 1-jétől, ha háztartási nagygépet szeretnénk venni. A témával kapcsolatban Sebestyén Balázs, az egyik műszaki szaküzlet ügyvezetője tájékoztatott. Fotó: Szendi Péter SZP Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

Az ősz a kereskedelmi akciók főszezonja. Az októberi kuponnapokon jellemzően a hagyományos üzletek, míg az immáron gyakorlatilag egész novemberre kiterjedő Black Friday apropóján az online áruházak kínálnak kisebb-nagyobb kedvezményeket.

Mindennek kapcsán fontos tudni, hogy az idei évtől jelentősen változtak a szavatossági és jótállási szabályok – többek közt bevezették a sávos jótállást, hiszen a vevők részéről jogos volt az elvárás, hogy a drágább portéka működőképességét, megfelelő minőségét hosszabb ideig garantálja a gyártó, forgalmazó. A jótállás korábban egységesen egyéves időtartama ennek megfelelően 100 ezer forint feletti eladási árnál a kétszeresére (tehát két évre), 250 ezer forint felett pedig a háromszorosára, azaz három évre nőtt. A jogszabályi változtatás fenntarthatósági célokat is szolgál, hiszen tartósabb termékek előállítására ösztönöz, így csökkenhet az elektronikai és egyéb hulladékok mennyisége.

A javítási és cserehatáridők is szigorodtak, a fogyasztóvédelmi hatóság korábbi tapasztalatai szerint ugyanis egyes termékek szervizelése akár 70–100 napig is elhúzódhatott, ami sokszor okozott bosszúságot a fogyasztóknak. A rövidebb határidők, a legfeljebb háromszori javítás után előírt csere vagy a pénzvisszafizetés természetesen megóvja a vevőket a hosszas várakozástól. Emellett a rendelkezések egyértelműsítik azt is, hogy a szavatossági, jótállási igények érvényesítése nem köthető az eredeti csomagolás meglétéhez.

A vásárlók jogait erősítő új előírások betartását a fogyasztóvédelem fokozottan ellenőrzi, a hatóság célja azonban elsősorban nem a jogsértések szankcionálása, hanem a fogyasztóbarát szemlélet erősítése.

A Baranya Megyei Kormányhivatal fogyasztóvédelmi hatósága is arra törekszik, hogy a vállalkozások a jövőben minden támogatást megkapjanak az előírások betartásához, akár a fogyasztóvédelmi portálon folyamatosan megjelenő cikkek, tájékoztatóanyagok, akár interaktív tájékoztatófórumok segítségével, amelyet a közelmúltban például a pécsi Árkádban tartottak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!