Siklós

2021.10.16. 14:00

Új kapcsolattal gazdagodhat a város

Zs. K.

A szerb Irig (Ürög) településről fogadott delegációt Siklós polgármestere és két alpolgármestere. A keddi találkozó előremutató a két város kapcsolatát illetően, ugyanis a hasonló adottságokkal, lakosságszámmal rendelkező Irig lehet Siklós következő testvértelepülése.

Siklóson a legrégebb óta élő nemzetiségek a szerbek. Elsőként 1505-ben érkezett az egész életében a törökök ellen harcoló Stefan Stiljanovity szerb kenéz, akinek göntéri sírjánál minden év augusztusában megemlékezést tartanak, ősszel pedig a szerb templom búcsúját tartják meg.

Kedden Irig polgármestere és alpolgármestere látogatott a dél-baranyai városba, megismerték a város működését, lehetőségeit, adottságait, majd megtekintették a siklósi fürdőt, amelynek szerb ajkú vezetője révén nyelvi akadályok sem voltak. Ellátogattak a várba, és a szerb templomot is megtekintették. A találkozón megállapodtak, hogy novemberben a siklósiak látogatnak Irigbe, a kapcsolatokat pedig kulturális és gazdasági területeken is szeretnék elindítani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!