gumicsere

2021.10.18. 14:00

Van, akinél már most is indokolt a téli gumi

Lehűlt a levegő, sokak autója jelzett, hogy 4 fok alá ment a hőmérséklet. Még kérdéses, hogy érdemes-e téli gumira váltani, vagy korai, a következő hetekben enyhébb időjárás is lehet.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Fotó: Löffler Péter

Az egyre hidegebb időjárás jellemzően az akkumulátorokat, önindítót teszi próbára. Jobb előbb ráméretni és rátölteni, pláne ha ritkán és rövid távokon használjuk az autót. Ugyanakkor a gumik állapotára is nagyon fontos figyelnünk. Hogy érdemes-e már téli abroncsokra váltani, az nagyon sok mindentől függ. Hajnalban már gyakran 1–2 fokra hűl az idő, pár hét múlva pedig valószínűleg már fagypont alá is eshet a hőmérséklet.

A szakemberek azt mondják, tartós fagy esetén már mindenképpen ajánlott téli gumira cserélni a nyáriakat, de ősszel is lehet erre ok, például ha többször hajnalban ülünk a volán mögé, vagy ha gyakran járunk sárfelhordásos, esős utakon. Ha inkább nappal ülünk a volán mögé, amikorra már 10–15 fokra melegszik a hőmérséklet, akkor még akár november végéig várhatunk a cserével. A hajnali utazóknak, illetve azoknak, akik megelőznék a gumisnál az időpontra várakozást, érdemes bejelentkezniük.

Az általunk megkérdezett műhelyben a szerelők viszont hangsúlyozták: a téli és nyári gumik állapotát már most meg kell vizsgálni. Akiknél a nyári gumik profilmélysége kicsi, a mostani időben is veszélyesen közlekednek. Az úton megálló, összefolyó vagy konkrét vízborítottságot okozó esőkben a gumik kevesebb vizet tudnak elvezetni, azaz hamarabb és kisebb sebességnél is felúsznak a kerekek, ami miatt irányíthatatlanná válhat az autó.

Kényelmes a gumisnál hagyni a kereket

Nagyon sokan előszeretettel tároltatják a gumijaikat a gumisnál. A „gumihotel” szolgáltatásnak számos előnye van, kezdve azzal, hogy jó néhány autóba be se férnek az abroncsok, tehát jobb esetben egyet, rosszabb esetben kettőt is a hátsó ülésen kell hazaszállítani. Ezen kívül a gumik önmagukban is komoly tömegűek, és nincs mindenkinek kedve be- és kipakolni a kocsiból. Másrészt nem is mindenkinek van megfelelő helye a tárolásra, a társasházi lakások erkélyein, vagy tárolójában pedig túl sok helyet vesz el. A gumisnál darabját egy-két ezer forintért szakszerűen tárolják, és időben jelzik, ha a gumi kora, kopottsága vagy állapota miatt már cserélni kell.

Tájékozódjunk, mielőtt szomszédolunk

Hazánkban a téli gumi használata általánosan még mindig nem kötelező és nem büntethető, ha valaki a jeges felületen nyári abroncsokkal csúszkál. A közúti, és saját biztonságunk érdekében azonban szezononként erősen javasolt a téli-nyári abroncs­csere. Európa számos országában, így jó néhány velünk szomszédosban is szigorú szabályozása van a téli gumik használatának. Szerbiában, Ausztriában, Romániában és Horvátországban is világos szabályozás vonatkozik a téli abroncsok használatára, érdemes ezekről tájékozódnunk, mielőtt útnak indulunk. Horvátországban egyébként még hóláncot is kell az autóban tartani havas, vagy jeges útviszonyoknál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!