Leállítják a projektet

2021.11.27. 07:00

A baloldali városvezetés lemond közel egymilliárdnyi pályázati forrásról

Már annyira nem számít, hogy a város elesik a már elnyert, közel egymilliárd forintos pályázati pénztől. A baloldali városvezetés szerint egyébként majd megépítik az irodaházat máshol, sem a telek, sem a pályázati forrás nem áll rendelkezésre erre.

Bóka Máté

Fotó: L. P.

Alig egy éve jelentette be a pécsi városvezetés egy közmeghallgatáson, hogy azért kellene kiköltözniük az árusoknak ideiglenes helyre a régi vásárcsarnokból, mert annak átalakítását a pályázati határidők miatt azzal párhuzamosan kell megoldani az új létesítménnyel. A város egyik alpolgármestere pedig úgy érvelt az önkormányzat hivatalos lapjának tudósítása szerint, ha nem végzik el a munkát és lemondana a város a régi csarnok felújításáról, akkor 800 millió – egymilliárd forinttól elesnének. Értelemszerűen átmeneti helyet is kerestek az árusoknak, később, idén nyáron már fontosnak tartották azt hangsúlyozni, hogy „az új vásárcsarnok építkezése továbbra is jó ütemben halad, így nem lesz szükség ideiglenes árusítóhely kialakítására”.

Az akkori közleményben szóba sem került az, hogy régi vásárcsarnokkal egészen más terveik lennének a baloldaliaknak és lemondanának a közel egymilliárdos pályázati pénzről, amit egyébként a baloldal által sokat szidott előző városvezetés nyert el. A legutóbbi közgyűlésen viszont már kész tényként nyilatkoztak arról, miután Kővári János, az ÖPE-KNDP frakcióvezetője rákérdezett, hogy nem fogják felhasználni a forrást, mert szerintük már kétszer annyiba kerülne, miközben néhány hónapja még erről szót sem ejtettek.

Az irodaházprojektet tehát most leállítják, de szerintük a következő uniós finanszírozási ciklusban ezt megvalósítanák – a telket majd megkeresik – , amelynek egyébként a végső dátuma 2027, majdnem egy évtizedet is késlekednek, már ha valóban sor kerül erre a fejlesztésre baloldali ígéretek szerint. A régi vásárcsarnokot az építési szabályzat módosítása után – ahogy ezt megírtuk – eladnák, majd pedig a helyén egy négycsillagos hotelt húzhatna fel a magánbefektető, amelynek kilétéről egyelőre nem árulnak el részleteket. A befolyó pénzt pedig az új vásárcsarnok építésére költik az elgondolások szerint, mert emelkedtek a költségek és pótmunkákat is el kellett végezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!