Konferencia

2021.11.19. 15:40

A hadvezérre és költőre emlékeznek

A Molnár Imre Városi Könyvtár és a Szigetvári Várbaráti Kör hosszú évek óta szervez hadtörténeti emlékülést Zrínyi Miklós, államférfi, hadtudós, hadvezér és költő halálának napjához kapcsolódva.

M. R.

Zrínyi Miklós félalakos képmása, Jan Thomas festménye

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Idén a járvány miatti kihagyást követően Fejezetek az egyetemes és magyar hadtörténetből – Zrínyi 400+1 címmel tartanak konferenciát a Városi Könyvtárban 19-én 15 órai kezdettel.

Jeles hadtörténészek és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatói tartanak előadásokat, Varga Szabolcs Zrínyi országai kapcsán mutatja be a rendiség és katolikus megújulás témáját Horvátországban és Szlavóniában a 17. század első felében. Végh Ferenc Zrínyi dragonyos alakulatáról tart előadást, Négyesi Lajos pedig a hadvezérről, mint szigetvári Odüsszeuszról emlékezik meg.

Boda Mihály a katonai erényeket elemzi a költő elméleti munkáiban, Németh Balázs pedig a korabeli lövedékek történetéből kiindulva idézi fel Zrínyi korát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!