Felemelő érzés segíteni

2021.11.05. 17:30

Harmadával csökkent a korábbi nővérlétszám a pécsi osztályon

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikájának több osztálya, így az onkohematológiai osztály is nemcsak városi és megyei, de regionális és országos vonzáskörű feladatokat is ellát.

Czine Vanessza

2020.06.26. Budapest Bethesda gyermekkórház Fotó: Kurucz Árpád KA Magyar Nemzet

Forrás: MW

Fotó: Kurucz Árpád

Az országban évente 250-300 új leukémiás és más rákos megbetegedésű gyermeket diagnosztizálnak, ebből 30-40 új beteget lát el az osztály. Az orvosok és nővérek ezen az osztályon egy nagyon stabil és összetartó csapatot tudhattak magukénak az elmúlt 10 évben, azonban a nővérek közül vannak akik nyugdíjba mentek, mások gyermeket vállaltak, így a 11 nővér helyett, már csak 7 látja el a mindennapi feladatokat.

Az osztályt vezető dr. Ottóffy Gábor adjunktus így beszélt a kialakult helyzetről:

– Egy ilyen osztályon dolgozni nagyon embert próbáló feladat, jelenleg nagyon sok túlórával tudják ellátni a teendőiket a nővérek. Három, akár négy kolléga beállását is várjuk. Mindemellett büszkén mesélt arról is, mennyire jó kapcsolat van az orvosok és nővérek között, reméli, hogy minél előbb új ápolókkal bővül majd a csapat.

Ottóffy Gábor azt is elmondta, hogy az emberekben kialakult egy kép a gyermekonkológiáról. Szörnyű betegséggel érkeznek a gyerekek, de meg kell említeni, hogy több mint 80 százalékuk meggyógyul. Az osztályon elmondható, hogy jó a hangulat, hiszen gyerekekről beszélünk. Abban a pillanatban, amikor már egy picit is jobban érzik magukat, megélik az élet örömét, kapcsolatokat teremtenek, nevetgélnek, tanulnak és játszanak.

Kihívásokkal teli ez a szakma, egy laikus számára ijesztő lehet ez az osztály. Kívülről nézve ez egy nehéz ágazatnak tűnhet, de rengeteg sikerélményt hoz a mindennapok során, hiszen súlyos betegségből épülnek fel gyermekek, ez erőt ad a közreműködőknek is.

Hatalmas pozitívum, hogy orvos és nővér közt nincsen akkora szakadék, mint általában elmondható, ezáltal sokkal gördülékenyebb a munka, tudják támogatni egymást. Az ápolóhiány sajnos egy ideje már fennáll és nagyon nehezen élik meg az osztályon. A túlórák miatti fáradtság, a családokkal eltöltött idő hiánya sokat kivesz a dolgozókból. Viszont, aki akár egy kicsit is belekóstol ebbe a szakmába, általában nagyon hamar megszereti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!