kritikus szint

2021.11.24. 20:00

Ismét jelentősen apad a Duna

Ismét apad a Duna a teljes magyarországi szakaszán. Mohácsnál a héten újra a kritikus szinthez, egy méterhez közelít a vízállás.

Máté Balázs (forrás: Mohácsi Újság.hu)

Duna alacsony vízszintje

Fotó: Dunántúli Napló

Gyakorlatilag évek óta jellemzően alacsony volt a Duna vízszintje, olyannyira, hogy a személy- és teherhajók forgalmát is zavarta, olykor el is lehetetlenítette. Amióta mérik, még soha nem volt olyan alacsony a folyó vízállása, mint 2018-ban, aminek az oka a csapadékszegény időjárás volt. Akkor egyre-másra dőltek meg a negatív csúcsok, Mohácsnál azóta 55 centiméter számít az új kisvízi rekordnak.

Az elmúlt pár hét során a vészes apály enyhült, egy kisebb árhullám vonult le a folyón, azonban a víznek nem volt utánpótlása, így újra apad a Duna a teljes magyarországi szakaszán. A sokéves átlagos novemberi vízállás 251 centiméter, ettől azonban nagyon messze vagyunk, Mohácsnál kedden 138 centis volt csak a víz.

Az előrejelzések szerint az apály tovább tart, s a hajózás szempontjából tartósan a kritikusnak számító, másfél méter alatt marad a vízszint, olyannyira, hogy hét végére egy méterhez közelít majd a vízállás. Ahhoz, hogy emelkedjen a vízszint, tartós, nagyobb mennyiségű csapadékra lenne szükség, ennek kapcsán azonban fontos tudni, az, hogy Magyarországon esik az eső, csak a Zala és a Zagyva szempontjából számít. Minden más folyónál – így a Duna esetében is – a külföldi vízgyűjtő területen lehullott csapadék a mérvadó.

Havazást és esőt is hoz a ciklon

Mediterrán ciklonok hoznak változékony, csapadékos időjárást a következő napokban. A Duna vízgyűjtő területén mindenféle halmazállapotú csapadék várható. Csütörtökön Németországban a délutáni órákban zivatarokat, pénteken esőt, míg hétvégén hózáporokat, havazást prognosztizálnak a meteorológusok. Ausztriában is hasonló időjárás várható, esőre és kiadós havazásra egyaránt számíthatnak az ott élők. A hőmérséklet nulla fok körül várható, éjszaka fagy, míg nappal néhány fokkal emelkedik csak fagypont fölé a hőmérséklet. A csapadéknak elsősorban a síterepeken örülhetnek, ahol egyre vastagabb lesz a hóréteg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában