Kevés a csapadék

2021.11.16. 18:20

Ismét apad a Duna a magyar szakaszon

Gyakorlatilag évek óta jellemzően alacsony volt a Duna vízszintje, olyannyira, hogy a személy- és teherhajók forgalmát is zavarta, olykor el is lehetetlenítette.

M. B. (forrás: Mohácsi Újság.hu)

Fotó: hajozas.hu

Amióta mérik, még soha nem volt olyan alacsony a folyó vízállása, mint 2018-ban, aminek az oka a csapadékszegény időjárás, egyre-másra dőltek meg a negatív csúcsok, Mohácsnál immár 55 centiméter számít az új kisvízi rekordnak – olvasható a Mohácsi Újság.hu hírportálon.

Az elmúlt pár hét során a vészes apály enyhült, egy kisebb árhullám vonult le a folyón, azonban a víznek nincs utánpótlása, így újra apad a Duna a magyarországi szakaszán.

A sokéves átlagos novemberi vízállás 251 centiméter, ettől azonban nagyon messze vagyunk, Mohácsnál pénteken 162 centis volt csak a víz. Az előrejelzések szerint az apály tovább tart, s a hajózás szempontjából kritikusnak számító, másfél méter alá csökken a vízszint, olyannyira, hogy jövő hét végére egy méterhez közelít majd a vízállás. Ahhoz, hogy emelkedjen a vízszint, csapadékra lenne szükség, ennek kapcsán azonban fontos tudni, az, hogy Magyarországon esik az eső, csak a Zala és a Zagyva szempontjából számít. Minden más folyónál – így a Duna esetében is – a külföldi vízgyűjtő területen lehullott csapadék a fontos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!