Hiányszakmák

2021.11.05. 14:00

Keringtek a drónok a műszaki pályaválasztó fesztiválon (galéria)

Élményalapú és interaktív előadásokon keresztül keltették fel a pályaválasztás előtt álló iskolások érdeklődését a műszaki és informatikai szakmák iránt a Mi a pálya? műszaki pályaválasztó fesztivál keretein belül.

Móga Richárd

a20211104 M?szaki p‡lyaorient‡ci—s napopt rendeztek a v‡rosi sportcsarnokban vŽgz?s ‡ltal‡nos iskol‡sok rŽszŽre_PŽcs_LL_DN

Fotó: Laufer László

A tavalyi évben ugyan elmaradt, azonban idén hetedik alkalommal rendezték meg a programsorozatot, amelyet a Magyar Elektrotechnikai Egyesület a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal közreműködésével hívott életre.

Az elmúlt rendezvényekhez hasonlóan ezúttal is közel ezer, 7–8. osztályos fiatal nyerhetett betekintést a rendezvénysorozatba, mely azzal a céllal jött létre, hogy az ipari szereplők és az oktatási intézmények bevonásával látványos, élményalapú bemutatók segítségével felkeltse az érdeklődést a pályaválasztás előtt álló diákokban, a műszaki és informatikai szakmák iránt.

 

A műszaki pályákat egyébként az elmúlt időben kirobbanó munkaerő-kereslet jellemzi, és a trendek alapján a megnövekedett igénnyel tartósan számolhatunk.

A drónok, a hőkamerák és további számtalan izgalmas eszköz, valamint a kipróbálható gyakorlati feladatok is a műszaki pályára hangoló élő show része volt. Mindemellett a fiatalok találkozhattak a műszaki ágazatok kiemelkedő vállalataival, valamint a műszaki szakembereket képző középiskolák és felsőoktatási intézmények képviselőivel, hogy pontos képet kapjanak a különböző képzési lehetőségekről.

A fiatalságra számítanak a munkaadók

Egyre égetőbb kérdés a munkaadók szempontjából a szakember-utánpótlás, ugyanis a 200 ezer kilométernyi magyarországi villamosenergia-elosztóhálózat rendszerének folyamatos fejlesztése, a megújuló energiatermeléssel járó kihívásokra való felkészítése jelentős szakmai kihívást jelent a hálózati társaságoknak. Mindez nem csupán a vezetékek cseréjéről, hanem a mainál sokkal összetettebb, korszerűbb, nagymértékben digitalizált technológia telepítéséről, majd működtetéséről van szó. Ráadásul az építőiparban rohamosan növekszik a villamosszakember-igény. Tehát fiatal, jól képzett szakemberekre – mérnökökre és villanyszerelőkre van szükség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!