Sokoldalú személyiség

2021.11.15. 11:30

Kocsis Zsófia színész, tanár, hallgató és önkéntes is egyszerre

A színészet egy egyszerűnek tűnő munka, ami jól fizet, és még híressé is teszi az embert. Ám a látszat néha csal: Kocsis Zsófia elmesélte, hogy mennyi mindent is csinál egyszerre.

Czine Vanessza

– Miért pont a színészetre esett a választása?

– Erre a kérdésre egy teljesen egyszerű választ tudok adni: már gyermekkoromban is szerettem színpadon lenni, különböző szerepekbe bújni, más karaktereket megszemélyesíteni.

– Hogy kell elképzelnünk egy napját, mennyire eseménydús?

– Teljesen változó, hogyan telik egy napom. Ha épp egyetemen vagyok, akkor ugyanúgy, mint bárki másnak, aki levelezős hallgató. Ha épp próbaidőszakom van, akkor délelőtt próbálok, ebédszünet, ami gyakran abban merül ki, hogy rohanok tanítani, majd utána próba folytatás. Minél közelebb a bemutató, annál tovább tart a próba. Ha nincs próbafolyamatom, akkor előadásokra járok, tanítok. Havonta egy hétvégét pedig Bódvalenkén töltök, és az ottani gyerekekkel játszva tanulunk.

– Egy alapítványnál is dolgozik. Mesélne erről?

– Az alapítvány a hátrányos helyzetűek segítésén dolgozik. 2016 óta tevékenykedünk Bódvalenkén – ez egy kicsi falu Borsod megyében –, 2018 óta „Juszt-is teszünk!” Alapítvány néven működünk. Havi egy hétvégét töltünk helyben. Kora gyermekkori fejlesztés történik a házaknál, és másfél órás tananyaghoz kapcsolódó foglalkozások várják a Juszt-is házban a gyerekeket. Van egy online tanodánk is, ahol a hét minden napján tudnak beosztás szerint tanulni önkénteseinkkel az iskolások. Van első és második osztályosoknak külön óra, ahol két bódvalenkei szülő tanul velük, egy előre elkészített tananyagból. Célunk a helyi gyerekek iskolai, szociális, élménybeli hátrányainak kompenzálása, esetleg leküzdése. Jelenleg körülbelül száz gyerek van a tanodánkban.

– Melyik volt a legemlékezetesebb szereplése?

– Egyszer általános iskolában egy diákszínjátszó-csapathoz csatlakoztam, és megöltünk valakit egy banánnal. Sok minden másra nem emlékszem, csak pár szövegfoszlányra, de ez nagyon megmaradt.

Milyen darabokban láthatjuk?

– A Bóbita Bábszínházban megy az Apa anya én ifjúsági előadás, melyből idén decemberben jön ki a film, illetve a Hollókirály. Az Escargo Hajója SzNSz-nél játszom a Mákkirályfi előadásban, A világ legzenésebb meséjében, Tisztelt Szülő(k)!-ben, Szociopolyban, Húsevőkben, Mi állatainkban, Mars kolóniában, a Totyogókban, és jelenleg a Rabok legyünk előadást próbálom.

Sokoldalúsága megmutatkozik

Kocsis Zsófia a húszas évei közepén járó fiatal, aki az élet minden területén próbál helytállni, és ahogy azt ő is elmondta, kifejezetten nem szeret unatkozni. Tanulmányait a Keleti István Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Művelődési Szakközépiskolában folytatta. A színpadon 2015 óta van jelen. A színházi munka mellett tanári pályán is tevékenykedni kezdett az Eck Imre Alapfokú Művészeti Iskolában, színjátékot tanít gyerekeknek. Nem mellesleg példát is mutat arra, hogy a kemény munka meghozhatja a gyümölcsét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!