Odalehet a kosár is

2021.11.29. 14:00

Magyarországon 74 féle árusítható gomba van

Az idei év kedvezőtlen időjárása ellenére néhány helyen tömegével jelentek meg a gombafajok, ezáltal elegendő termés jellemezte az évet. A témával kapcsolatosan elbeszélgettünk egy szakértővel, aki elmondta lapunknak, mit kell tenni abban az esetben, ha nem vagyunk jártasak a gombászásban.

Czine Vanessza

20211020 Viszák Gombaszezon Vasban – A viszáki határban szürke pereszkét és légyölő galócát is találtunk Még tart a gombaszezon, őszi, ízletes vargányát szép számmal lehet találni a vasi erdőkben. Fotó: Szendi Péter SZP Vas Népe Képen: Pungor Géza gombász

Forrás: MW

Fotó: Szendi Péter

– A gombaszedés egy kellemes időtöltés, hiszen sétálhatunk a természetben, friss levegőt szívhatunk, kikapcsolódhatunk és mindemellett ízletes gombákat is szedhetünk. – mondta Auer Péter gombaszakellenőr és oktató, aki felvilágosította lapunkat arról is, hogy a gombák tulajdonképpen egész évben teremnek. Ugyan a fő szezonja nyár vége fele kezdődik és az első fagyig tart, de vannak bizonyos fajok, amelyek télen is teremnek, például láthatatlanul, a föld alatt.

– Fontos, hogy ha valaki gombaszedésre indul, akkor legyen tisztában a következő dolgokkal – a szakértő kihangsúlyozta elsők között, hogy autóutak mellett, vegyi anyagokkal szennyezett környezetből, erősen műtrágyázott helyekről és természetvédelmi területekről tilos a gombaszedés. A nagyvárosi lakosságnak általában nincs meg az a kellő ismerete, amely alapján meg tudja állapítani, hogy melyik gombát szabad és melyiket nem szabad leszedni és elfogyasztani. Ilyenkor érdemes felkeresni egy hatósági gombaszakellenőrt. Ők több mint 300 nagygombafajt ismernek, ezáltal könnyedén ki tudják szűrni azokat a mérgező gombafajokat, amelyeket tilos fogyasztani.

Minden olyan piacon vagy vásárcsarnokban jó eséllyel lehet számítani lakossági gombavizsgálatra, ahol engedéllyel árusítanak szabadon termő gombákat. A Pécsi Vásárcsarnokban minden nap tartanak ügyeletet a szakértők, hétköznaponként reggel öt órától tizennégy óráig, szombaton öt órától tizenhárom óráig várják a gombagyűjtőket, hogy biztonsággal fogyaszthassák az általuk gyűjtött gombákat. Abban az esetben, ha valaki véletlen halálosan mérgező gombát szedett, az ellenőrök az egész kosár tartalmát kénytelenek elkobozni és az eljárásrendnek megfelelően megsemmisíteni azt.

Vannak szabályok, amiket be kell tartani

Saját felhasználásra egy szedés alkalmával maximum 2 kilogramm gomba kerülhet a kosárba. Aki ennél több gombát szeretne vagy kereskedelmi célra szed, annak írásos engedélyt kell kérnie az adott erdészettől. A szabály megszegése pénzbírsággal büntethető. A szakértő azt is elmondta, hogy a bevásárlóközpontokban vásárolt gomba fogyasztásával is óvatosan kell bánni. Mivel ez egy nehezen emészthető élelmiszer, így az esti órákban a fogyasztását lehetőleg mellőzni kell. Egyáltalán nem ajánlott a 6 év alatti gyermekeknek a gombatartalmú ételek fogyasztása, és a 70 év feletti felnőtteknek is csak módjával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!