Vigyázat, mobilvírus!

2021.11.02. 18:59

Már a mobiltelefonokat is vírus támadja – íme, mit kell tudni róla

Az elmúlt időszakban több feljelentés érkezett a hatósághoz, melyekben a feljelentők azt állítják, hogy a telefonjaik a tudtuk nélkül, külföldi, nemzetközi (afrikai) hívásokat kezdeményeznek.

Zs. J.

Forrás: Shutterstock / Illusztráció

Fotó: Shutterstock

A probléma csak akkor derül ki, amikor a szolgáltató az aktuális havi számlát az előfizető részére elküldi. A számlán a növelt összeg szerepel, mely tartalmazza a nemzetközi hívásokat.

A feljelentők a telefonjaikkal nemzetközi hívást nem kezdeményeztek, nem fogadtak és ez az előzményekben sem szerepel, ezért a szolgáltatóhoz fordulnak, de a szolgáltató felelősséget a keletkezett költségekért nem vállal és gyakorlatilag a rendőrséghez irányítja a panaszosokat.

A hatóság az eljárások során adatgyűjtést folytatott, mely során megállapították, hogy az egyik magyarországi mobilszolgáltató már 2021. júliusában közzé tette, hogy ügyfeleinek bejelentései alapján szakemberei egy olyan mobilvírust azonosítottak, amely bizonyos típusú készülékekre települve nemzetközi hívásokat indít az előfizetők tudta nélkül, ezzel anyagi kárt okoz a részükre. A szolgáltató továbbá felsorol néhány, már biztosan sérülékeny készüléktípust, ugyanakkor hozzáteszik, a lista nem teljeskörű, más telefonok is megfertőződhetnek.

Ezek a készülékek:

• Gigaset (GS100, GS160, GS170, GS180, GS270, GS370 és más modellek),

• Condor Electronics (Griffe T7, T8 és más modellek),

• New-Bund Technology (Vernee M5, M6 és más modellek),

• Fortuneship (SS350, SS820 és más modellek),

• Virgin Telly Tablet VM_MD_001,

• ENERGIZER Energy E520,

• Doogee (X5, X6, X50, X70 és más modellek).

Fontos, hogy a vírus nem szolgáltató függő, nem csak ezen szolgáltató ügyfelei által használt készülékeket támadja, mely tényt az is alátámasztja, hogy jelenleg hatóságunknál folyamatban lévő ügyekben más szolgáltatók is érintettek.

A vírusfertőzés elkerülése érdekében javasolják friss, nem ingyenes vírusirtó telepítését a készülékekre. Havidíjas előfizetések esetében lehetséges a nemzetközi hívásokat a szolgáltatóknál letiltani.

Amennyiben a készülék a vírussal megfertőződik, a készüléket resetelni kell, azaz a gyári beállításokat vissza kell állítani és haladéktalanul fel kell keresni a készülék forgalmazóját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!