Múltidéző

2021.11.14. 11:30

Pécs színfoltja lehetne újra a Ferencesek utcája (galéria)

Egy utca Pécs belvárosban, ami a város mostohagyermeke volt sokáig.

Zs. J.

Az építkezések során zavartalanul lehetett sétálni az egyre hangulatosabb utcában

Fotó: Laufer László

Az idősebbek Sallai utcaként emlegetik, majd a rendszerváltás után visszakapta régi nevét, a Ferenceseket. A Pécsi Figyelő és a Pécsi Napló, a 19. század és a 20. század elején megjelenő újságok hirdetéseiből látszik, korábban a belváros egyik színfoltja volt ez az utca. Számos üzlet működött, ami miatt külön oldalt szenteltek a lapok az itteni üzletek hirdetéseinek.

Mint írták: „a nívós, szép üzletek, dúsan felszerelt raktárral, a lehetőségig lemérsékelt árakkal várják a vásárlókat, ami miatt érdemes benyitni hozzájuk”. Működött itt divatáruház, csillárárus, pékség, könyvkereskedő, órás, ékszerészek, cipészmester, fodrász.

 

A rendszerváltás után megjelentek a nagy bevásárlóközpontok, megépült az Árkád, ami elszívta a vásárlókat a kis üzletek elől. Több belvárosi üzlet bezárt, a Ferencesek utcája elvesztette varázsát. Az utcát több ízben felújították, például 1981-ben, rá négy évre új közvilágítást kapott, majd 2019-ben kicserélték a régi vezetékeket, csöveket, és új burkolat is készült. Az elmúlt években a korábban pezsgő életet élő utca megpróbálja visszanyerni régi varázsát.

Az utcában van egy történelmi emlékmű, ami elhanyagolva áll évek óta. 1977-ben közműfelújítás során találták meg Memi pasa fürdőjét, melyet feltártak, és egy olyan kiállítást hoztak létre 1981-re, amely bepillantást adott a török fürdők életébe, és az egyik helyiségben a helyreállított csorgókútból csurgott a víz. A feltárt fürdőt nem fedtek be teljesen, így egy idő után az eső, fagy hatására a falak, kövek töredezni, mállani kezdtek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!