Olajpontok

2021.11.25. 17:56

Pécsett is több helyen átveszik a fáradt olajat

A vasárnapi rántott hús elkészítése nemcsak sok mosogatnivalóval jár, de megmarad egy nagy adag fáradt olaj is utána.

Czine Vanessza

Forrás: shutterstock.com

Fotó: tiverylucky

Egyes üzletláncokban azzal motiválják az embereket, hogy minden leadott liter használt olaj után kupont adnak, amelyet a vásárlás alkalmával fel tudnak használni. Egy háztartásban veszélyes hulladékként leggyakrabban használt sütőolaj keletkezik. Örök kérdés marad, hogy a háziasszonyok mit csináljanak vele. Olvasóink mind sms-ben, mind levében jelezték többször is, hogy a fáradt olaj nem helyes felhasználása rengeteg probléma forrása lehet. Vannak ugyanis, akik egyszerűen leöntik a lefolyón, a WC-n, vagy akár az egyszerűség kedvéért belocsolják vele a fát, amivel szeretnének begyújtani. Ezek azok a megoldások, amik a környezetet a legnagyobb mértékben szennyezik. Egy csepp olaj akár 1000 liter élővizet is beszennyezhet.

Mindamellett, hogy környezetszennyező, még a pénztárcát is igen nagy mértékben megterhelheti ez a megoldás. A csövekben dugulást képezhet, hiszen a víz nem oldja fel a letapadt zsírréteget bennük. Használat után nagyon fontos megvárni, hogy az olaj kihűljön. Ezután egy jól zárható üvegbe, esetleg kannába kell önteni. Ha már nagyon sok felgyülemlett, az erre kijelölt helyeken le lehet adni. A MOL-töltőállomásokon 2011 óta ingyenesen átveszik a kizárólag lakossági eredetű fáradt olajat. Maximum 10 literes kiszerelésekben veszi át a személyzet. Pécsett két helyen is, az Endresz úti és a Komlói úti benzinkúton van erre lehetőség.

Vannak olyan paneltömbök, ahová személyesen ki is mennek érte a gyűjtők, a kikötés csak annyi, hogy minimum öt litert gyűjtsenek össze. Országszerte közel 500 Coop üzletben is már elérhetőek az Olajpontok, ahol szintén a háztartásban már használt étolajakat lehet leadni. Pécsett, az Aidinger János úti, a Jurisics Miklós utcai, a Király utcai, a Kossuth téri üzletben van lehetőség leadásra. Az olajat jól zárható, egyliteres kiszerelésű flakonban fogadják el, és egy alkalommal maximum öt liter a leadható mennyiség.

A lakossági hulladékudvarokban összegyűjtött használt étolajat (sütőolajat) külön erre a célra kialakított üzemekben hasznosítják újra. A folyamat során egy tisztítási eljáráson megy keresztül, ezután pedig a gipszgyártás, aszfaltgyártás, festékgyártás és a biodízel iparágain belül használják fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!