mosolyból nem volt hiány

2021.11.16. 08:58

Szeretetet sugárzott a kisdiákok éneke az új tornateremben (képek)

Öröm költözött a szívekbe múlt héten a Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola és Óvodában az ünnepélyes tornaterem átadóján.

Zs. J.

Fotó: L. P.

A meghittséget az iskola énekkarának kicsi növendékei szolgáltatták, akik a budapesti Eucharisztikus Kongresszus himnuszát adták elő. Olyan érzése volt az embernek, mikor a kisdiákok arcára nézte, hogy ezért érdemes volt munkálkodni.

– Tudom, hogy az itt dolgozók nagyon nehéz munkát végeznek – mondta Felföldi László pécsi püspök az átadón. – Nagyon nehéz az a feladat, amit magukra vállalnak, napról napra. Küzdenek azért, hogy ezen gyermekeket gondozzák, segítség, táplálják. Ahhoz, hogy emberek legyenek, nemcsak a testükkel, hanem a lelkükkel is törődni kell. Többet formálódott az ének alatt a gyermekek lelke, mint tíz hittanórán: amikor egy ilyen éneket megtanulnak, és szívvel, lélekkel eléneklik.

Fotó: Löffler Péter

Már az ünnepség kezdete is megható volt: amint a terembe lépett a pécsi püspök, egyenes a kisdiákokhoz ment. Megkérdezte, hogy vannak, és ők sem voltak szégyenlősek, több kérdést tettek fel, például, hogy melyik a kedvenc színe.

Az iskolát, mint Kővári János pécsi önkormányzati képviselő beszédében megemlítette, az egyház 2012-ben vette át. Közölte, hogy az akkori igazgató kereste meg őt, mivel az iskola végveszélyben volt, bezárás fenyegette. Az akkori pécsi püspökhöz, Udvardy Györgyhöz fordultak, hogy az egyház átvenné-e az intézmény fenntartását az önkormányzattól. Ezt meg is lépték, ez lett a Pécsi Egyházmegye legkisebb intézménye, de a múlt hét során kiderült, az összetartásban, egymásra odafigyelésben, segítségben példaértékű ez a pécsi intézmény. Nem túlzás kijelenteni: a legnagyobbak közé emelkedett.

A Pécs keleti városrészben lévő Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola és Óvoda nemcsak nevelési-oktatási, hanem szociális feladatokat is ellát. Az iskolába több hátrányos helyzetű, szegény családból származó gyerek jár, akik közül SNI-s és BTM-es tanuló is van. A most átadott tornatermet az egyházmegye saját forrásból finanszírozta, több mint hatvanmillió forintot fordított rá.

Fotó: L. P.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!