Li-2T

2021.11.16. 15:13

Szolnokon landolt a pécsi vidámpark egykori repülőgépe

Két részletben megérkezett végső állomására, a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumba az a repülőgép, ami évekig a pécsi vidámparkban volt látható.

Zs. J.

A pécsi vidámpark egykor és most

A Li-2T típusú gépet 1952–57 között a Magyar Néphadsereg alkalmazta, majd 1957-ben a MALÉV gépparkjába került HA-LIS lajstromjelzéssel. 1964-es selejtezését követően a pécsi vidámparkban állították ki.

Lapunk akkor úgy számolt be az eseményről, hogy a teljesen ép, berendezéssel, műszerrel rendelkező repülőt a Flóra-pihenő mellett állítják fel. A gépben a repülés történetét bemutató kiállítást terveztek. Az orrából, a pilótafülkéből kedvező kilátás nyílik majd a városra.

A repülőgép 2006-ig a vidámparkban maradt, majd a szolnoki régi repülőmúzeum területére került, ahol átfestették, visszakapta eredeti katonai zöld festését és 301-es oldalszámát. 2016 őszéig volt látogatható, majd múlt pénteken átszállították az MH. 86. Szolnok Helikopter Bázisról, a régi repülőmúzeum területéről, a RepTárba. Mint közleményükben írták, a Li-2 az amerikai DC-3 szállító repülőgép licenc alapján gyártott szovjet változata volt. Tizenöt éven keresztül voltak megbízható gépei a magyar polgári légi forgalomnak.

Az utolsó Li-2-est a MALÉV-flotta búcsúztatta el 1961-ben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!