Egészségtudatosságra fel!

2021.11.29. 14:43

Szűrővizsgálatokkal is óvták az egészséget Komlón és környékén

Egészségfejlesztést célzó sportnapot, börzét szerveztek Komlón és a járáshoz tartozó településeken.

W. K.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Forrás: K. Ö.

Mintegy 1300 szűrővizsgálatot végeztek el és számos egészségfejlesztést célzó sportnapot, börzét szerveztek Komlón és a járáshoz tartozó településeken a prevenció jegyében a 2018 márciusában indult és most zárult „Humán szolgáltatások fejlesztése a Komlói járásban” című átfogó projekt keretében, amelynek kiemelt céljai között szerepelt – sok egyéb mellett – a lakosság egészségtudatosságának fejlesztése.

A helyi együttműködésekben, közösségekben rejlő lehetőségek kiaknázását célzó program megvalósítását a komlói önkormányzat sikeres pályázatának köszönhetően az Európai Unió és Magyarország Kormánya mintegy 500 millió forinttal támogatta, konzorciumát Komlón kívül Egyházaskozár, Hosszúhetény, Magyarszék, és Szászvár önkormányzatai, valamint a Komlói Kistérségi Többcélú Önkormányzati Társulás, valamint a Komló Térségi Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat alkották.

Az érintett településeken közösségi terek újultak meg a pályázati támogatásnak köszönhetően az elmúlt három év során, ezen kívül a közösségek erősítése érdekében többféle programsorozat segítette a nemzedékek együttműködését, az idősek közösségben tartását. A fiatalok helyben maradását tanulmányi- és közösségi tevékenységhez kapcsolódó ösztöndíjak létrehozásával segítette a program. A három év során rendszeresen szerveztek családi foglalkozásokat, amelyek során a kreatívabb és tartalmasabb szabadidő-eltöltéssel ismerkedhetett meg a lakosság.

A 2021. november 26-án zárult projektnek fontos eleme a hátrányos helyzetű csoportokhoz tartozó aktív korú emberek foglalkoztathatóságának javítását támogató szolgáltatáscsomag is, amelynek kialakítása, illetve megerősítése szintén sikeresnek bizonyult.

Mindemellett az eltérő kultúrák megismerése is egyik fontos elemként szerepelt, amelynek köszönhetően nem csak a helyi, nemzeti, etnikai és kisebbségi hagyományokat ismerhették meg a közösség tagjai, de egymás helytörténetét is feltárhatták, és például belekóstolhattak más kultúrák ételeibe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!