erőtlen testület

2021.11.09. 20:04

Zöld bizottság: Kővári szerint a baloldaliak kerülnék a kínos témákat

Több futó városfejlesztési projekttel is foglalkozna az Összefogás Pécsért Egyesület elnöke az új Környezetvédelmi és Innovációs Bizottságban, de a városvezető koalíció képviselői leszavazták.

Vizvári Soma

Látszatbizottságnak értékelte az új Környezetvédelmi és Innovációs Bizottságot annak első ülése után tartott sajtótájékoztatóján Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) képviselője kedden.

Az ÖPE elnöke úgy vélte, hogy az LMP-s Kóbor József vezette bizottságban semmilyen fontos kérdésről nem lehet majd dönteni, ami valóban befolyásolná, hogy Pécs zöldebb várossá válik a jövőben, vagy sem.

Kővári János ugyanis a bizottság 2021-es munkatervével kapcsolatban felvetette, hogy a testületnek foglalkoznia kellene a futó városfejlesztési projektekkel, hogy azokban érvényesítse a környezetvédelmi szempontokat.

– Javasoltam, hogy tekintsük át azokat a fejlesztéseket, amelyek megálltak több mint fél évvel ezelőtt. Említhetnék bicikliutakat, az áramot a semmire termelő napelemparkot, vagy a pőrén álló Misina tetőt. Ahogy arra is javaslatot tettem, hogy foglalkozzunk az építési szabályzat módosításával, amelyet két éve indítottunk el, és ami először lelassult, aztán mára leállt.

A baloldali többségű bizottság végül csupán annyit fogadott Kővári javaslataiból, hogy a következő ülésre egy tájékoztató kerül a testület elé az építési szabályzattal kapcsolatban, a futó projektek vizsgálatát viszont leszavazta. Utóbbi helyett Kóbor József javaslatára mondtak igent, amely csak az idén év végéig lezárult projektek környezeti hatásainak vizsgálatáról szólt, a bizottság elnöke ugyanis úgy vélekedett, hogy csak az elkészült projektekkel tudnak foglalkozni.

Kővári lapunknak a döntést úgy értékelte, hogy a bizottság baloldali tagjai kínos témákról nem beszélnek, és mivel a bicikliutak építésének leállása, vagy a napelempark projektjei nem zárulnak le 2021-ben, így azt egy időre meg is ússzák Kóborék.

– De egyszer eljön az igazság pillanata – tette hozzá az ÖPE elnöke.

Nemes teljesítménye is terítéken

A Környezetvédelmi és Innovációs Bizottság ülésén Pécs innovációs biztosa, a momentumos Nemes Balázs is jelen volt. Kővári egy ponton Nemeshez fordult, hogy arról érdeklődjön, hozott-e innovációval kapcsolatos javaslatokat a következő ülésre. Az ÖPE elnöke, gyorsan hozzátette: amíg Nemes „megszólítva érzi magát”, még néhány dolgot javasolna ő maga. Később viszont a momentumos politikus már nem adott választ Kővári kérdésére. Az ülés utáni sajtótájékoztatón lapunk felvetésére az ÖPE elnöke kifejtette: Nemes két éve innovációs biztos, de azóta csupán egyetlen ügyet tárgyalt a közgyűlés, amit ő készített elő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!