Körkép

2021.12.17. 07:00

A maszk sem riasztja el a tanulóvezetőket

Nemcsak az iskolában nehéz teljesíteni a diákoknak, de a volán mögött sincs sokszor egyszerű helyzetük. A járványhelyzet ellenére, továbbra is sokan kezdenek bele a jogosítvány megszerzésébe, ezt Rác István, a Sziget Autósiskola tulajdonosa is megerősítette.

Czine Vanessza

Fotó: Balogh Ákos

 Az idei év első hónapjait az online oktatás jellemezte, nemcsak az iskolákban, de a tanulóvezetők számára is. Mivel a tantermi oktatás nem igazán valósulhatott meg, így a diákok kénytelenek voltak a számítógép előtt felkészülni a vizsgára. Rác István, a Sziget Autósiskola tulajdonosa és oktatója elmondta lapunknak, meglátszik a tanulókon, hogy nem személyesen zajlott a felkészítés. 

 

– Az oktató az órákon olyan kérdéseket tesz fel a tanulóknak, amelyek életszerű példákat mutatnak be, ilyenekkel azonban a rendszer nem állítja szembe őket – mondta el lapunknak. Hozzátette, több mint harmincéves tapasztalattal kijelentheti, hogy a mai fiatalok kevésbé tudnak már osztottan figyelni. 

A vezetés során a tanuló számára minden közlekedési szituáció új, különösen nehéz, ha egyszerre három-, négy-, vagy akár ötfelé is figyelnie kell. Egy sziréna hangja, a kék-piros villogó hirtelen sokkoló hatású, hiszen tisztában van azzal, hogy segítenie kell a forgalom résztvevőjeként. Abban az esetben, ha az oktató úgy látja, hogy 20-30 óra után is még mindig a technikai részek okoznak gondot, javasolja az automataváltós autót. Ezzel nagyjából a figyelem ötöde is felszabadulhat. 

 

Az oktató elmondta, viszonylag kevesen döntöttek úgy, hogy a vírushelyzet miatt elhalasztják a vezetést. Az oktatásban tartott 1,5 hónapos szünet után nehéz volt vissza­rázódni a mindennapokba, a diákok sorra vizsgáztak, így még a mai napig is próbálják utolérni magukat. Egyes tanulók örülnek, ha végre autóra kerülnek a hosszú várakozás után, a maszkviselés miatt nem fognak tovább várni. 

 

Az egyre növekvő üzemanyagárak sem segítenek az autósiskolákon. Ugyan a kormány három hónapra befagyasztotta az árat, ennek ellenére úgy vannak vele, ha további emelkedések várhatóak, kénytelenek lesznek ők is emelni az áraikon a jövő évben. De nemcsak az üzemanyagár befolyásolja egy-egy óra vezetésnek az árát, hanem az oktató szaktudása, a biztosítások és az autó amortizációjára is gondolniuk kell. 

 

A vizsgák tekintetében is történtek változások a megyében az elmúlt évben, módosult a vizsgabizottság összetétele. Ez azt jelenti, hogy olyan vizsgabiztosokkal találkozhatnak a tanulók, akik 2-3 éve még maguk is oktattak, így jól emlékeznek arra, hogy egy-egy diák mögött milyen sok munka, tanulás van. Mindezek ellenére a megfelelési ráta még mindig nem olyan kiugró, mint azt várnák, ennek pedig bizonyára a fiatalok figyelemhiánya az oka. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!