Figyelmeztető táblák

2021.12.06. 14:00

Az öngyilkosságok megelőzésére fektetik a hangsúlyt

Sajtótájékoztató keretén belül helyezték el a krízishelyzetben lévők számára készített figyelmeztető táblákat a pécsi Tv-toronyban – a cél, az öngyilkosságok megelőzése. A táblákon az ingyenesen hívható 116-123-as, illetve a 06-80/810-600-as lelkielsősegély-számokat is feltüntették.

Mohay R.

Fotó: M. R.

A kezdeményező csapat élén Békési Áron orvostanhallgató áll, aki Baranyai Csengével, Marcalek Mercédesszel és Boros Mihállyal együtt szívügyének tartja a nehéz helyzetben lévők megsegítését. A kezdeményezést dr. Gergics Marin, a PTE ÁOK Romhányi György Szakkollégiumának elnöke, valamint Hegedüs Tamás, a Tv-toronyban üzemelő étterem üzletvezetője is támogatta, saját kezűleg helyezve el a figyelmeztető táblákat.

Az öngyilkossági kísérlethez való eljutásig gyakran egy folyamatos mentális állapotromlás vezet, de nehéz élethelyzetek, párkapcsolati drámák is vezethetnek végső elkeseredéshez. A fiatalok úgy vélik, fontos tudatni a krízishelyzetben lévőkkel, nincsenek egyedül. Sokszor a legfontosabb a jelenlét, az egymásra való valódi odafigyelés, a másik ember meghallgatása. Az öngyilkossági kísérlet sokszor a magány és az emberi kapcsolatok hiányából is fakad.

 

Hegedüs Tamás elmondta, neki és édesapjának, az étterem korábbi vezetőjének több öngyilkossági kísérletet sikerült szerencsésen megakadályozni az elmúlt évek során, azonban sajnos volt rá példa, hogy bekövetkezett a tragédia. Olyan is előfordult, hogy egy szerelmi bánatában elkeseredett hölgy, akit lebeszéltek a meggondolatlan tettről, később visszatért és megköszönte a Tv-torony dolgozóinak a figyelmességet. A személyzet fontosnak tartja, hogy akit csak lehet, sikerüljön lebeszélni arról, hogy kárt tegyen magában.

A szervezők úgy vélik, a mentális egészség fontosságára is fel kell hívni a figyelmet. Számos támogató szervezet állt az ügy mögé, amelyek a közösségi média segítségével több ezer embert tudtak tájékoztatni a projektről. Többek közt a Romhányi György és a Szentágothai János Szakkollégiumok, a PSZIESZTA, az INDIT közalapítvány, és a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Országos Szövetsége is az ügy mellé állt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!