Arckép

2021.12.20. 11:30

Ezúttal életmű-kiállításon mutatja meg az élet mesebeli szépségeit a művésznő

Több jeles jubileumot ünnepel H. Barakonyi Klára: a 80 éves képzőművész 50 éve alkot, s negyedszázada vezeti a Tűzzománc Műhelyt. A művésznő most átfogó bemutatót ad pályájáról a Civil Közösségek Háza Gebauer Galériájában.

Mészáros B. Endre

Fotó: Laufer László

– Óriási kerékpároshíre van. Bringázik még? 
 

– Egykor valóban hatalmas távokra indultunk a férjemmel, volt hogy évről évre végigkarikáztuk a Passau–Bécs szakaszt. Ám pár éve biciklizés közben elütött egy autó, három esztendeje pedig rám tört egy stroke-hullám, még írni, olvasni, rajzolni, beszélni is újra kellett tanulnom. Így már legfeljebb az orfűi nyaralónk környékén szállok kerékpárra. 
 

 

Ma nyílik az életműtárlata. Igaz, hogy nem is egy, hanem két kiállításról van szó? 
 

– Közvetlenül ez az összeállítás vázolja az ötvenéves képzőművész munkásságomat. Viszont a tűzzománc és Tiffany-üveg műveim a Martyn Ferenc Galériában tekinthetők meg 2022. január 7-től. 
 

– Mi látható mától a Gebauer Galériában? 
 

– Úgy három tucat alkotás. Grafikák, amit Bizse János műhelyében készítettem, aztán halála után a műtermét is megkaptam, s ott dolgoztam tovább. Később festmények születtek, és akvarellek, úgy tízéves periódusokban. A legutolsó tíz évben pedig a balesetem és a betegségem miatt visszatértem az akril- és akvarellfestészethez, s ennek a korszaknak a műveiből is látható egy válogatás. 
 

– Én álom- és meseszerű, absztraktba hajló, de színes, vidám H. Barakonyi-képekre emlékszem. Mi változott az új műveken? 
 

– Teljesen letisztult a formavilágom, geometrikus megközelítésű, de azért visszatérek a színes grafikáimhoz is. 
 

– Tanított rajzolni kezdőket, haladókat, profikat és műkedvelőket. Mi volt az elsődleges célja? 
 

– Megteremteni a vizuális rácsodálkozást a világra, és megadni a kezdő lökést, hogy ki-ki folytassa tovább a maga kedve szerint a rajzolást, a festészetet. 
 

– Mire a legbüszkébb az időben visszatekintve? 
 

– Hogy ennyi idő után még mindig tudok lelkesedni és lelkesíteni az alkotásokat illetően, másrészt a mai napig még mindig vannak új elképzeléseim formailag és technikailag egyaránt. Mert pályafutásom során tulajdonképpen folyamatosan sikerült megújulnom, és mindig volt hozzá motivációm és energiám is. 
 

Nagy barátja a műhelymunkának

H. Barakonyi Klára Pécsett született. A Pécsi Tanárképzőt, a Képzőművészeti Főiskolát végezte, és 25 évig tanította rajzra a Pollack Műszaki Főiskolán az építészhallgatókat. Bizse János festőművészt és Végvári Lajos művészettörténészt tekinti tanítómesterének, művei itthon és határon túl több múzeumban megtalálhatók. A Bicsérdi Művésztelep egyik alapítója, a Baranyai Tűzzománc Műhelyt vezeti. Férje Herczeg László festőművész, testvére Barakonyi Károly, a PTE volt rektora, lánya Zille Késa (51), és három unokája van. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!