Harmatozzatok, égi magasok

2021.12.10. 17:30

Mayer Mihály: Nem mi alakítjuk a teremtés törvényeit

A tolnai Kakasdon él és szolgál Mayer Mihály, ott látogattuk meg a Pécsi Egyházmegye egykori püspökét, hogy az adventről beszélgessünk. Nem kerültük ki a téma-menüben a rágósabb falatokat sem. Például, hogy miért nem "divat" manapság a bűnbánat, és hogy milyen téves világképből ered a gender-ideológia.

Vizvári Soma

Fotó: L. P.

– Mivel telik püspök atyámnak az adventi várakozás?

 

– Advent alatt annál is többet akarunk tenni a hívekért, mint általában. "Harmatozzatok, égi magasok" – szól a híres adventi ének, amely jól kifejezi, mennyire várjuk a Jóisten szeretetét, hogy az eljöjjön hozzánk, és befogadhassuk. Ezért itt Kakasdon a Szent Anna kápolnában minden reggel együtt imádkozhatnak a helyiek a nővérrel. Idén is megtartjuk az adventi három estés lelki gyakorlatot. Ilyenkor az esti mise előtt egy órával már lehet gyónni, és a mise alatt is gyóntatok, a lelki gyakorlatot vezető szekszárdi káplán pedig misézik és prédikál a híveknek. Segítünk felkészíteni a szíveket, hogy karácsonyra nyitottak legyenek a szeretet befogadására.

 

– Ritka manapság, hogy a mise előtt egy órával már gyónni lehet.

 

– Az advent lehetőséget ad arra, hogy tudatosuljon az emberekben saját gyöngeségük, gyarlóságuk. Igaz, hogy a paphiány is oka annak, hogy kevés a lehetőség a gyónásra, de igény sincs akkora rá. A ma egyik legnagyobb problémája, hogy az emberek nem hiszik el, hogy van bűn, ezért úgy gondolják, gyónni sem kell. Pedig a valódi bűnbánat több annál, mint amikor valaki elvonul egy pszichiáterrel és elmondja neki a bajait. Attól még senkinek nem tisztul meg a lelke az Úristen előtt. A megtisztulás különösen fontos lenne a karácsony ünneplése előtt, de azt csak Isten adhatja meg nekünk, ha megbánjuk bűneinket.

 

– Mi a legnagyobb hiba, amit az emberek elkövetnek advent, vagy karácsony alatt?

 

– Ha rossz helyre teszik a hangsúlyokat. Nem a külsőségekről kell szólnia mindennek, az ajándékokról, a vásárlásról, díszítésről. Hívő keresztények gyakran esnek abba a hibába, hogy csak annak tulajdonítanak jelentőséget, hogy hány imát mondtak el, de az önmagában még nem elég. Belül is meg kell élni az ünnepet. Azt, hogy Isten szeret minket, és fontos tudatosítani, hogy karácsonykor Jézus Krisztus, az istenember eljövetelére emlékezünk.

 

– Vannak, akik megfosztanák az adventet és a karácsonyt keresztény gyökerétől mondván, jobb ha nem kerülnek konfliktusba a keresztények a más vallásúakkal, vagy az ateistákkal, és csakis a fogyasztás "ünnepi" jellegét hagynák meg. A hívek mit tehetnek ez ellen?

 

– Erre is a hit a megoldás. Higgyük el, hogy az Úristen keres minket, szeret minket, és hogy Jézus Krisztus, Isten fia eljött közénk.

 

– Az idei advent sem mentes a provokációktól, gondolok itt a Szűzanya szakállal való ábrázolására. Az ilyenek hatására több magyarországi keresztény és zsidó egyház nemrég közösen tette egyértelművé, hogy Isten az embert férfinak és nőnek teremtette. Elég ez arra, hogy a baloldal tiszteletben tartsa azok meggyőződését, akik a zsidó-keresztény erkölcsöket tartják helyesnek?

 

– A baloldali ember úgy gondolkodik valamilyen kifacsart racionalizmusra hivatkozva, hogy amit ő föl tud fogni, csak azt fogadja el, mások meggyőződését ezért nem is kell tiszteletben tartania. A másik, ami jellemző a baloldalra, hogy azt vallja, a tudomány mindent meg fog oldani. Pedig, aki a tudomány nélkül hisz, az ugyan bigott, aki viszont csak a tudományban hisz, az vak. Ez a gender-ideológia egyébként olyan, mintha az emberiség úgy akart volna eljutni a Holdra, hogy ő alakítja ki a fizika törvényeit, ahelyett, hogy minél jobban megismerné, és hasznára fordítaná azokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!