mesebirodalom

2021.12.01. 12:15

Mézeskaláccsal népszerűsítik az oltást

Felgyúltak a fények a geresdlaki mézeskalácsfalu-mesebirodalomban.

Zsigmond J.

Már 11. esztendeje készítik a falu kicsinyített mását mézeskalácsból. Kezdetekben egy-két házikó, kisállat, fa készült mézeskalácsból, majd jött a nagy ötlet, készítsék el a falu hiteles mását. Azóta országos hírűvé nőtte ki magát a mézeskalács falu.

Advent első vasárnapján megnyílt a látogatók előtt a kiállítás. Az újonnan elkészült mézeskalács falu több mint száz épületből áll, megörökítették többek között a püspöklaki és a geresdi templomot, az önkormányzati hivatalt, de bepillantást nyerhetünk a település életébe is. Láthatjuk a gőzgombócfesztivált, a szüreti mulatságot, a kenyéráldást, illetve a pandémiás időszakról sem feledkeztek meg. A mézeskalács rendelő előtt állnak sorba oltásra várva a helyiek szájmaszkban, míg a doktornő egy injekciós tűvel a kezében várja őket az épület előtt.

A sport sem maradt ki. A túraszakosztály kirándulócsoportját is megörökítették, illetve a helyi focicsapatot, amely ha már a pályán nem ért el idén sikereket, itt győzedelmes meccsen játszottak, 5:1-re nyertek a vendégek ellen.

– Ez a jövő – mosolyogva mondta az egyik helyi férfi, aki hozzátette, tavasszal a pályán bizonyíthatnak a hazai focisták.

Egy mesebirodalmat is kialakítottak idén a szorgos kezek, Csipkerózsikával, Jancsi és Juliskával, jóságos boszorkákkal, angyalokkal.

Sikerült megszereznünk a mézeskalácsreceptet.

Hozzávalók: 76 dkg liszt, 34 dkg porcukor, 1 csipet só, 4 egész tojás, 2 púpos teáskanál szódabikarbóna, 1 púpos teáskanál mézes-fűszerkeverék, 5 dkg Ráma, 4 evőkanál méz, a megkenéshez 1 egész tojás és 1 sárgája. Az elkészítéséhez a mézet felmelegítjük, beletesszük a Rámát, hogy felolvadjon, majd összegyúrjuk a többi hozzávalóval. Egy éjszakára a hűtőben pihentetjük, majd légkeveréses sütőben 160 fokon megsütjük.

A kiállítás megtekintése előre bejelentkezés útján lehetséges, az érvényben lévő szabályok betartása mellett, a 30/957-96-47, 69/349-101, 30/648-25-60 (munkaidőben) telefonszámokon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!