Kettős állampolgárság

2021.12.06. 20:05

Szólhatott volna a pécsi polgárokról is a népszavazás

A napokban volt a kettős állampolgárságról szóló népszavazás tizenhetedik évfordulója. Helyi politikusokat kérdeztünk, hogyan fogadták az eredményt annak idején.

Vizvári Soma

Fotó: L. P.

– Leforrázott minket, ami történt – emlékezett vissza a Dunántúli Naplónak nyilatkozva Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) elnöke a tizenhét évvel ezelőtti népszavazásra.

Kővári az egyesület tagjaival együtt várta a referendum eredményét, melyen a választók arról dönthettek, hogy a külhoni magyaroknak legyen-e lehetőségük könnyített honosításra. Mint ismert, a balliberális oldal az akkori szocialista miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc vezetésével a „nem” válasz mellett kampányolt, és bár végül az igenek nyertek, a népszavazás eredménytelenül zárult, hiszen a támogató szavazatok nem érték el a szükséges arányt.

Már aznap előkerültek a fekete kokárdák

– Az egyesületünk egyik hölgytagja találta ki, hogy varrnak fekete kokárdákat, amiket még aznap kivittünk az Aradi vértanúk útjára, és az összes szobornál elhelyeztünk egyet – mesélte az ÖPE elnöke.

Kővári János elmondta, Mindszenty József bíboros szavaiból merítettek erőt, aki azt mondta: „Ha van egymillió imádkozó magyar, nem félek a holnaptól!”

– Márpedig a népszavazáson másfél millióan támogatták a külhoni magyarok kettős állampolgárságát, ami reményt adott – magyarázta.

– Most is ideje van az imának, amikor a baloldal úgy próbál szavazatokat szerezni, hogy az emberekben az irigységet és bizalmatlanságot próbál ébreszteni – tette hozzá.

Elégtétel volt 2010-ben a törvénymódosítás

– Pont a népszavazást megelőző napon a vasasi katolikus templomban vezényeltem egy ökumenikus adventi hangversenyen. Az egyik kórusmű a magyarság egységéről szólt. Mielőtt elkezdtük volna, azt mondtam a közönségnek, hogy mi, pécsiek is lehetnénk külhoni magyarok, hiszen az első világháború után három évig el volt csatolva ez a terület Magyarországtól – mesélte Hoppál Péter.

Pécs és környéke fideszes országgyűlési képviselője hozzátette, a baloldal akkor is közreműködött a magyar nemzet megosztásában, hiszen ők támogatták a délszlávokat abban, hogy elcsatolják Baranya kétharmadát Péccsel együtt.

– Úgy fogalmaztam, hogy rólunk is szólhatna most ez a szavazás. Aznap vasason nagyon együtt volt az emberek lelke, hiszen tapsvihar tört ki a beszédem után. Ezért is voltam optimista – mondta a fideszes politikus.

– Miután megjelentek az eredmények, barátaimmal rögtön megbeszéltük, hogy a trianoni békediktátum után újabb gyásznappal „gazdagodtunk” – emlékezett vissza Hoppál, hozzátéve: nagy elégtételnek érzi, hogy a 2010-ben felálló új parlamenttel szinte azonnal módosították a könnyített honosításról szóló törvényt.

Van, aki máig nem tudta megemészteni

– Polgármesterként tapasztalom, hogy a városunkban lakó polgárok külhoni rokonai közül sokan élnek a kettős állampolgárság lehetőségével – árulta el Polics József lapunknak.

Komló fideszes polgármestere is úgy vélekedett, hogy a 2010-es törvénymódosítás gyógyírt jelentett a baloldal által okozott sebekre, bár azt is megjegyezte, sok külhoni barátja, ismerőse van, akik máig nem tudták megemészteni, ami akkor történt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!