Sokan kértek oltást

2022.01.14. 07:00

A pécsi oltóponton is folytatódnak az akciónapok

Gyermekek és fiatalok, felnőttek és idősek egyaránt jelentkeztek egy pécsi kórház oltópontján az oltási akciónapok keretén belül. Sokan a megerősítő dózisokat vették fel, de megfordultak olyanok is, akik most kapták meg az első oltást.

Mohay Réka

Fotó: Imre György

– Én nem vagyok orvos, így ha a háziorvosunk azt tanácsolja, oltassuk be a kislányunkat, elhozom – mondta egy hétéves kislány édesanyja az oltópont előtt, akik már a második dózisra érkeztek. 
 

– A családban mindenki be van oltva, és úgy döntöttünk, az a biztos, ha ő is be lesz oltva. Nem könnyű meghozni ezeket a döntéseket, hiszen mi nehezen látjuk át a helyzetet. Viszont tapasztaltam, mennyire megviselte a betegség azokat a kollégáimat, akik úgy kapták el, hogy nem voltak beoltva. Édesanyám viszont oltottan esett át a fertőzésen, enyhe tünetekkel, szövődmények nélkül. Úgy gondolom, jobb, ha a gyerekek is megkapják az oltást – számolt be tapasztalatairól az anyuka. 

A járvány újabb hullámának megfékezése és az átoltottság további növelése érdekében január hónapban minden csütörtök és péntek délután kettőtől hatig, illetve szombaton tíztől hatig tartanak oltási akciót a kórházi oltópontokon és a kijelölt járásközponti szakrendelőkben, emellett természetesen a háziorvosok is oltási akciónapokat tartanak. 
 

Az oltópontra ottjártunkkor, csütörtök délután egyetemisták és gimnazisták is érkeztek. 
– Eddig én két Sinopharm-oltást kaptam, először ezt választottam az ismerős, elölt vírust tartalmazó technológia miatt. De most harmadjára Pfizert kértem, ami azért is fontos, hogy nemzetközileg is mindenhol ismert legyen, ugyanis sokat utazom – magyarázta egy ázsiai országból érkezett orvostanhallgató. 
 

Egy édesapa gimnazista gyerekét kísérte az oltásra. 
– Ez már a harmadik dózis, úgyhogy most már szuper erős lesz a védelem – mondta mosolyogva. 
Olyanok is eljöttek, akik korábban nem kérték az oltást, most azonban elsősorban a munkahelyi kötelezettségnek akartak eleget tenni, de jött olyan is, akinél az is közrejátszott abban, hogy most kapta az első dózist, hogy korábban már átesett a fertőzésen. 
 

Egy másik édesapa tizenegy éves lányát kísérte el. 
– Anyukám is nagyon fontosnak tartotta, hogy megkapjam, és én is egyetértettem vele. Az iskolában a legtöbben hasonlóan döntöttek, és kérték az oltást – mesélte az ifjú hölgy. 
 

Az oltási akciónapokon előzetes időpontfoglalás nélkül, rövid helyszíni regisztrációval fel lehet a koronavírus elleni oltás bármely dózisát. A szakemberek egybehangzó álláspontja szerint a harmadik, megerősítő oltás is mindenkinek ajánlott, aki már négy hónapnál régebben kapta meg előző oltásait. A harmadik oltással ismét 80–90%-ra emelhető a védettség. 
 

Megyeszerte várják az oltakozókat
Az akciónapokon elsősorban a 12 év feletti korosztályt várják az oltópontokon, emellett természetesen az oltást az 5–11 éves gyermekek is felvehetik, számukra azonban továbbra is szükséges az előzetes időpontfoglalás. 
Kiemelten várják az oltatlanokat is a védettség minél előbbi megszerzése érdekében. A központi oltópontokon öt vakcina közül lehet választani: Pfizer, Sinopharm, Moderna, Janssen, AstraZeneca. 
Találunk oltópontot a Komlói Egészségcentrumban, a pécsi PTE Klinikai Központban, a siklósi, mohácsi, valamint a szigetvári kórházakban. Szintén oltakozhatunk a pécsváradi dr. Entz Béla Egészségügyi Központban és a sellyei Ormánság Egészségközpontban. Emellett számos vidéki település háziorvosa is tart oltási akciónapokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!