Jó tudni!

2022.01.01. 17:34

A tervek szerint január végéig gyűjtik a fenyőket

A karácsony elmúlt, néhol már láthatók a kidobott fenyőfák a kukák mellett. A begyűjtés idei terveiről olvasóink is érdeklődtek már.

W. K.

Fotó: Mártonfai Dénes

– A közszolgáltatást végző Dél-Kom Nonprofit Kft. Pécsett a feleslegessé vált fenyők begyűjtését 2022. január 6-tól kezdi meg – tudtuk meg a társaságtól. A gyűjtés a korábbi évek gyakorlatának megfelelően ezúttal is január 31-ig tart, és kifejezetten erre a célra rendszeresített különjárattal történik majd folyamatosan, az egyes lakóterületekhez tartozó, megszokott hulladékszállítási napokon. 

Fontos, hogy a fákat csupaszon, azaz a díszektől, karácsonyfatalptól, egyéb hulladékoktól – mint például szaloncukorpapír – mentesen kell kitenni a háztartásihulladék-gyűjtő edények mellé. A társaság kéri, hogy a másfél méteresnél nagyobb fenyőfákat a kukák mellé kettévágva helyezze ki mindenki, ezzel is elősegítve az elszállítást. 
– A begyűjtött fenyők, ahogy a korábbi években is, a pécsi hőerőmű telephelyén hasznosulnak újra, más tüzelőanyagokkal vegyítve tüzelik el a biomasszablokkban – közölték érdeklődésünkre. 
Hozzátéve, hogy január-február hónapokban a lakossági partnerek részére a fenyőfák leadására – Pécsett és vidéken egyaránt – a Dél-Kom Nonprofit Kft. hulladékudvaraiban is van lehetőség. 
Azok pedig, akik földlabdás fenyőfát vásároltak karácsonyra, de kiültetni nincs módjuk, felajánlhatják Pécs város közterületeinek díszítésére. 
 

A Biokom 2022. január 1. és 31. között várja a földlabdásfenyőfa-felajánlásokat a központi épületében, a Pécs, Siklósi út 52. szám alatt. Az ily módon összegyűjtött növények a Tüskésréti úti városi csemetekertbe kerülnek tavaszig, ahol a szakszerű gondozás után a város valamelyik zöldfelületén találnak otthonra. 
Idén is nagyon sok el nem adott fenyőfa maradt az árusítóhelyeken. A BIOKOM NKft. adatai szerint a fenyőárusok a Domus parkolóban nagyjából 64 köbméternyi, a Diána téren és a Bajcsy-Zsilinszky utca–Nagy Lajos király útja kereszteződésénél pedig összesen 25 köbméter el nem adott fát hagytak, amelynek elszállításáról szintén a társaság gondoskodott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!