Amint enyhül a vírushelyzet

2022.01.21. 14:57

Az idei Tüke-díj átadóját később tartják meg

Eltér a korábbi Tüke-díj átadási hagyományoktól az idei esztendő is: mint ismeretes, a Tüke Alapítvány mindig január 21-én tartotta a szentmisével egybekötött, tartalma és külsőségei miatt is a résztvevőknek maradandó élményt nyújtó díjátadó ünnepséget.

W. K.

Korábbi Tüke-díj-átadó a Dóm kőtárban

Fotó: L.L.

A dátummal emlékeztek minden évben 1780. január 21-ére, amikor Mária Terézia királynő a kancelláriában kiállíttatta Pécs városának szóló királyi privilégiumlevelet. Pécs város szabad királyi rangra emelésének napja előtt tisztelegve 2004 óta minden évben hagyományosan január 21-én adják át a Tüke-díjat. 

 

Sajnos azonban a koronavírus okozta nehéz helyzet miatt ebben a évben sem tudják a szokott időben megtartani rendezvényt – tájékoztatta lapunkat a Tüke Alapítvány nevében Halmos Gábor kurátor. Egyúttal kérve az érdeklődők türelmét, és hangsúlyozva, hogy amint enyhül a vírushelyzet szorítása, újra a régi rangjának és színvonalának megfelelően tudják ezt az értékeket hordozó ünnepséget megrendezni. 

 

Mint ismeretes, a tüke szó  a tősgyökeres pécsi őslakót jelöli. Mai értelmében azonban már azokat is tükének nevezik, akik Pécshez szorosan kötődnek, és önszántukból a város érdekében dolgoznak. A Tüke-díjat olyan személy kaphatja meg a pécsi polgárok szavazata alapján, aki a város fejlődéséhez példamutató tevékenységével jelentős mértékben hozzájárult. 

 

– Az alapítvány közel húsz­éves tapasztalatára hagyatkozva mondhatjuk, hogy sokan vannak, akikre büszkeséggel tekinthetünk. Jó példaként állhat mindenki előtt az eddigi huszonöt Tüke-díjas, továbbá az öt fiatal, akik Ifjúsági Tüke-díjban részesültek, valamint az a tizenöt díjazott, akik Tüke-emlékérmet vehettek át, illetve a sokakat képviselő, eddig elismerésben részesített hat civil szervezet. Ők azok, akiknek élete, munkássága kapaszkodót jelenthet mindannyiunk számára – közölte a Tüke Alapítvány kurátora. 

 

Kiemelve, hogy legkiválóbb polgártársaink több évtizedes, magas szintű egyéni teljesítménye a díj által válik lakóhelyünk, városunk közösségének, a pécsi tükéknek együttes élményévé is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!