Kattogó filmkockák

2022.01.26. 14:59

Különleges filmeket mutatnak be csütörtöktől a pécsi Apolló moziban

Ahogy lapunkban már korábban megírtuk, különleges filmélményekben lehet részük mindazoknak, akik csütörtöktől a pécsi Apolló moziba látogatnak el. A világ legfrissebb, nemzetközi sikereket elért egész estés kreatív dokumentumfilmjeit mutatják ugyanis be a 8. Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál keretében.

MW

Fotó: Shutterstock

Január 27-én a fesztivál nyitófilmje a Mádám Anny lesz, amely a különféle munkákat vállaló életvidám, láncdohányos cseh nagymama mindennapjait dokumentálja. Az ezt követő alkotás a 2019-es hongkongi tüntetéshullámot és egyetemfoglalást a diákok szemszögéből bemutató A vörös falak foglyai. 

 

A január 28-i vetítések az A köd gyermekei című vietnámi alkotással kezdődnek, amelyért a legjobb rendező díját vette át Ha Le Diem az Amszterdami Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon. Az esti film a Menekülés című animációs film, amelyet Dánia Oscarra nevez idén, és egy Afganisztánból menekülő kamasz fiúról szól. 

 

A január 29-i délutáni film a Magas mérce, amely főszereplői a kosárlabdát profi módon űző izlandi kislányok és edzőjük, aki a legkisebbeket nem a megszokott módon, hanem saját, sokak által vitatott módszerével tanítja kosarazni. A 19 órakor kezdődő Erőltetett menet című film a kínai gazdasági felemelkedés pólusait, a munkás emberek és főnökeik napjait és karrierjét mutatja be. 

 

A fesztivál zárónapján, január 30-án a 17 órakor kezdődő Gólya, bácsi, gólya című horvát alkotás egy kontinenseket átívelő, évtizedekig tartó gólyaszerelmet mesél el. Az esti film, a Tehén világpremierjét a cannes-i filmfesztiválon tartották, az Oscar-díjas Andrea Arnold dokuja egy nagyüzemi körülmények között tartott tehén életét mutatja be. 

 

A program különlegessége, hogy a filmek után beszélgetés lesz a téma szakértőivel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában