Otthont teremtenek

2022.02.27. 11:30

Biztos pontot jelentenek a gyerekek életében a nevelőszülők

Elhivatott, áldozatkész és szeretetteljes munkájáért jutalmazták Molnár Máriát, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató nevelőszülőjét az Emberi Erőforrások Minisztériuma által alapított Szent Anna-díjjal.

Mohay Réka

A Mohácshoz közeli kistelepülésen élő család otthona távol esik a város zajától, helyette viszont napfényes, takaros az udvar és barátságos, szépen berendezett szobákkal várnak minket. A család élete pedig rendkívül mozgalmas – hat gyermek él Máriával és férjével, Molnár Rezsővel. 

 

– Ez nem az én kitüntetésem, hanem a miénk. Mindent, amit csináltam, nem egyedül csináltam – mondja Molnár Mária, aki férjével sokáig vendéglátósként dolgozott, s már itt felfedezte, hogy különös érzéke van a gyerekekhez. Az étteremben hamar megszerették, köré gyűltek a vendégek csemetéi, ő pedig már ekkor megfogalmazta magában, ha lesz rá alkalom, nevelőszülő szeretne lenni. 

A háziasszonyból sugárzik a szeretet és a gondoskodás, a nehéz körülmények közül érkező gyermekek sorsa mélyen megérinti. Hivatásához sok erőt merít Istenbe vettet hitéből. 

 

– Szívem szerint mindegyikőjüket hazahoztam volna – emlékszik vissza a napra, amikor először jártak férjével egy csecsemőotthonban. Az első nevelt gyermek 2010-ben került a házaspárhoz, sajátjaik addigra már kirepültek, így az otthon csendjét elkezdték megtölteni újra gyerekzsivajjal. Azóta gyermekeik, akik már maguk is szülőkké váltak, szintén fontos segítői lettek a család mozgalmas életének. 

 

– Rengeteg örömet adnak a gyerekek, persze, nem mindig könnyű, vannak nehézségek, de olyan még nem volt, amit ne tudtunk volna együtt megoldani. Olyan ez, mint az egész élet, olykor küzdelmes, de összességében gyönyörű – mondta Rezső, aki kezdettől fogva támogatta Máriát a nevelőszülővé válás útján. 

A házaspár a feladatokat is megosztja egymás közt. Míg Mária otthon a háztartást vezeti, Rezső dolgozik és a logisztikai teendőket látja el: iskolába, orvoshoz viszi a gyerekeket. 

 

A nevelőcsaládban cseperedő gyerekek, ha a körülmények lehetővé teszik, visszatérhetnek vér szerinti családjukba, az elmúlt évek során többen is éltek átmenetileg Máriáéknál ilyen módon. Mária és Rezső azonban, amíg a gyermekek rájuk vannak bízva, maximálisan gondoskodnak róluk, s úgy élnek együtt, mint egy igazi nagy család. 

– Arra biztatom a gyerekeket, hogy bátran higgyenek magukban, tanuljanak, álljanak ki magukért. Mindig bátorítom őket, hogy beszéljünk meg mindent, ne tartsanak magukban semmit. Fontos, hogy nevelőszülőként biztos pont legyünk számukra – hangsúlyozta Mária a családon belüli kommunikáció szerepét. 

 

Baranyában találtak otthonra 

A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató nevelőszülője, Molnár Mária 2021-ben kapott Szent Anna-díjat. Molnár Mária és férje, Rezső az egykori Jugoszláviából menekültek Mohácsra a háború elől. A nulláról kellett felépíteniük az életüket Magyarországon, s most itt, ahol évtizedekkel ezelőtt otthonra találtak, otthont adnak a rájuk bízott gyermekeknek. A legidősebb fiú már tizennyolc éves, ő két fiatalabb fiútestvérével került Máriáékhoz tíz évvel ezelőtt. Legrégebb óta egy most tizennégy éves lányt nevelnek. Időközben pedig lánytestvérek kerültek hozzájuk, közülük a kisebb mindössze 3 éves. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!