Múltidéző

2022.02.28. 17:30

Bomba robban a Konzumban, szólt a nő (galéria)

A Dunántúli Napló archívumából kiderült, nemcsak a mostani időben segít a rendőrség a határnál, hanem az 1990-es évek elején, a délszláv válságkor is kivették részüket a határvédelemben.

Zs. J.

A délszláv háború idején a rendőrséget is mozgósították (1991)

1991 szeptemberében híre ment, hogy hétszáz jugoszláv páncélos tart a déli határ felé. Az ORFK az értesülés hallatán a határ illetve az ott élők védelme érdekében megerősített rendőri ezredet küldött Baranya megyébe. Drávaszabolcsra, Beremendre, Kásádra, Ivándárdára, Sárokra és Udvar térségébe. 

 

A rendőrök több más területen is segítettek, kulturális rendezvényeket biztosítottak, éjszakai szórakozóhelyeket, borozókat, sörözőket ellenőriztek, és nem ritka vendégek voltak a labdarúgó stadionokban. 

 

A 80-as, 90-es években számos olyan PMFC-mérkőzés volt az NB I-ben, amely telt ház előtt zajlott. Ezen mérkőzéseket a rendőrség kiemelten biztosította, így például a különvonattal érkező Ferencváros-szurkolókat már a pécsi vasútállomáson várták az egyenruhások, és onnan kísérték a fradistákat a Szigeti úti stadionhoz. 

 

A rendszerváltás után pár hónappal megtörtént az első pécsi bombafenyegetés is. Egy női hang hívta fel a Konzum Áruház telefonközpontosát, hogy bomba robban a Konzumban. Az épületet azonnal kiürítették és hívták a rendőröket. Bűnügyi nyomozók, kommandósok szálltak ki, akik töviről hegyire átkutatták az áruház minden zugát, de szerencsére robbanószert nem találtak. Az áruház kiürítését követő egy óra múlva befejeződött a lázas keresés, és újra kinyitották a kapukat a vásárlók előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!