Várva várt

2022.02.09. 18:29

Csak a mederrendezéssel kerülhető el az árvíz Mánfán

Tavasszal megkezdődhet a Baranya-csatorna mánfai szakaszának a helybeliek által régóta várt meder­rendezése, amennyiben az elnyert 100 millió forintos pályázati támogatáshoz igényelt 30 millió forintos többletforrást megkapja az önkormányzat.

W. K.

Három évvel ezelőtt komoly fejtörést okozott az áradás

Fotó: L.P.

Mint lapunkban is beszámoltunk róla, az elmúlt években többször volt árvízkészültség a faluban, a hegyoldalról lezúduló hatalmas mennyiségű víztömeget ugyanis a Baranya-csatorna nem tudta elvezetni. Az utolsó nagyobb árvíznek, ami rendkívül komoly károkat okozott, most májusban lesz három éve – az özönvízszerű esőzést követően a víz az úton hömpölygött, kerítéseket vitt el, átjárókat tett tönkre. Ahogy Takács Zsolt, Mánfa polgármestere fogalmazott, csak a szerencsének köszönhető, hogy az időjárás kegyes volt a faluhoz az elmúlt esztendőkben, így a 2019-es áradás azóta nem ismétlődött meg. 

 

A mederrendezés szüntetné meg a vízkár-veszélyeztetettséget, a munkálatokra először öt évvel ezelőtt nyert 45 millió forintot a település, ám a közbeszerzés nem járt sikerrel, miután a legolcsóbb kivitelezői ajánlat is a rendelkezésre álló keretnek csaknem a duplája volt. Próbálkoztak a műszaki tartalom csökkentésével, ám ez se jelentett megoldást, ezért a támogatást visszamondták. Helyette kínálkozott egy új pályázati lehetőség a csapadékvíz-elvezető rendszerek fejlesztésére: 100 millió forintot nyertek. A pénzből a falu belterületén két kilométernyi hosszúságban tennék rendbe a csatorna medrét, építenének különböző műtárgyakat, megvédve több száz lakóingatlant és közintézményt egy esetleges újabb áradástól. 

 

Takács Zsolttól megtudtuk, a közbeszerzés sikeresen lezajlott a közelmúltban, azonban a legolcsóbb ajánlat is 30 millió forinttal meghaladta a pályázaton elnyert összeget, ezért többletforrásra nyújtott be igényt januárban az önkormányzat, amiről heteken belül várható kormányzati döntés. A polgármester lapunknak hangsúlyozta, ez a lehetőség az utolsó szalmaszál a falu számára, nagyon bíznak kérelmük pozitív elbírálásában. Ha megkapják a plusz támogatást, a mederrendezés tavasszal, amint az időjárás lehetővé teszi, elindul. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!