Megoldásra várva

2022.02.01. 20:00

Égető probléma a lakhatás továbbra is a megyeszékhelyen

Nyári fogadónapja után ismét közmeghallgatást tartott Pécs polgármestere. A helyszínen járva megállapítottuk, miközben a város végleges lakáskoncepciója máig nem készült el, még mindig van, akit aggaszt, hogy lesz-e tető a feje fölött.

Vizvári Soma

Ki magyarázatért, ki segítség reményében érkezett a fogadónapra

Fotó: Laufer László

 – Egyedül élek albérletben, rehabilitációs járadékon, de abból nem tudok megélni, ápolóként dolgozom. Nem lehet tudni, hogy mikor adják el alólam a lakást, ha el kellene költöznöm, nem tudnék egy másik albérletet fizetni – osztotta meg aggodalmát egy idős hölgy a nevelési központban, Péterffy Attila fogadónapján. 

– Jövőre leszek nyugdíjas. Látom, hogy nagyon sok lakása van az önkormányzatnak. Nincsenek nagy igényeim, szeretnék egy másfél szobásat, amit tudok fizetni – mondta. 

 

– Tizenkét évvel ezelőtt költöztünk be a Magyarürögi útra egy önkormányzati ingatlanba, hat kiskorú gyermekkel. Most szerettem volna elintézni, hogy kapjunk bérleti szerződést hozzá, hiszen anélkül nagyon sok hátrányunk van. A gyerekek beiratásánál, a támogatások igénylésénél, ha megbetegszünk, mindig probléma, hogy nem vagyunk oda bejelentve. 

 

Megkérdeztük, akkor hogyan laknak abban a lakásban szerződés nélkül. 

– Önkényesen. De muszáj volt máshova mennünk az előző lakás lakhatatlan volt, és ezalatt a tizenkét év alatt mi ezt az ingatlant felújítottuk, soha gond nem volt velünk, pedig sok gyerekkel költöztünk oda – válaszolta. 

 

Hogy miért volt muszáj otthagyniuk az előző lakásukat, amit még a kétezres években kaptak az önkormányzattól, arra meggyőző választ kaptunk: a hölgy több fotót is elővett, amelyek az ingatlanban készültek. A csótányok egymást érték, a falak pedig ahol nem dohosak voltak, ott omladoztak. 

– Volt, hogy a kilógó vezetékek megrázták a gyerekeket – mondta a képekre mutatva. 

 

Péterffy Attila nyári fogadónapján a lakhatási kérdések szintén felmerültek

– Amíg Bognár Szilvia felelt ezért a kérdésért, addig jobb volt a helyzet, ő mindig meghallgatott minket, de mióta leváltották, nem tudjuk, kihez forduljunk – mondta akkor lapunknak Varga István, a Pécsi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettese. 

 

Várat magára a lakáskoncepció

– Kijelentjük, hogy Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Lakáskoncepciójának elfogadását jelen formájában a Szövetségünk nem tudja támogatni, de mindent megtesz annak érdekében, hogy az általunk korábban már megfogalmazott szempontok és konkrét megoldási javaslatok beépítésre kerüljenek a koncepcióba – nyilatkozta nemrég lapunknak a a Pécsi Civil Lakhatási Szövetség. 

– A koncepció az önkormányzat felkérésére készült, a civilek bevonása nélkül, bár előzetes véleményezésünkbe és az ülésen többszöri kérdésre sem kaptunk arra választ, konkrétan mely szakmai csoport vagy szakértő készítette – tette hozzá a pécsi civil szervezeteket tömörítő csoport közleményében.

Azt viszont sikerként könyvelték el, hogy a városvezetés eredetileg januárban, majd februárban akarta elfogadtatni a közgyűléssel a dokumentumot, de a civilek újabb érdemi egyeztetésre kaptak lehetőséget, így az új lakáskoncepció csak márciusban kerülhet a döntéshozók elé. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!