Örökség

2022.02.23. 17:30

Könyv után most film is készülhet a bólyi Emmauszról

Az írásos megörökítés után most filmre vitték az évszázados bólyi hagyomány, az Emmausz-járás emlékeit, máig aktív közösségi szerepét. A film elkészítéséhez pályázati támogatást nyert a város.

Wald Kata

Automatikusan generált description

Fotó: Laufer László

Mint ismeretes, tavaly húsvétra elkészült az Emmausz könyv a Bólyi Kulturális Egyesület és az Erzsébet Vigadó közös munkájának eredményeként  – a több mint 150 éves múltra visszatekintő bólyi hagyományt fotók segítségével bemutató kiadvány összeállítására az Agrárminisztérium által a nemzeti értékek megismertetésének támogatására kiírt Hungarikum pályázaton közel 1,3 millió forintos támogatásának köszönhetően nyílt lehetőség. 

 

Bólyba az 1700-as években betelepült svábság által kialakított szokásról, az Emmausz-járásról film is készül, amely várhatóan április közepétől lesz látható – a Bólyi Kulturális Egyesület sikeresen pályázott az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság által kiírt pályázaton. Az elnyert támogatás segítségével az alkotás az Örökségek útján című filmsorozat részét képezi. 

 

Mint ismeretes, az „Emmausz Bólyban, húsvéthétfői népszokás” 2011-től szerepel a szellemi kulturális örökség nemzeti listáján, kiemelkedő nemzeti érték. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szellemi Kulturális Örökség Igazgatósága megbízásából és együttműködésével, Dr. Csonka-Takács Eszter igazgató, felelős sorozatszerkesztő irányításával 2017-től kezdődően készítenek filmfelvételeket az egyes örökségelemekről, amelyek tudományos dokumentációs célt szolgálnak, és egyben részei egy ismeretterjesztő filmsorozatnak. 

Az alkotók 2018 húsvéthétfőjén forgattak Bólyon – a felvételek felhasználásához a Szabadtéri Néprajzi Múzeum jogot biztosít a Bólyi Kulturális Egyesület számára, hogy az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság által kiírt pályázaton elnyert támogatással filmet készíttessen az Emmauszról. 

 

– A támogatásnak köszönhetően a 2018-ban készült felvételekből készül egy 25 perces dokumentumfilm – jelenleg ennek utómunkálatai zajlanak, április közepére készül el a végleges változat. Várhatóan országos műsorszórású televízióban tavasszal vetítik, de terveznek bólyi bemutatót is – közölte az Erzsébet Vigadó. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!