Döntés előtt az ország

2022.02.08. 07:00

Korábbi eredmények: így szavaztunk Baranyában az előző választásokon

Hamarosan ismét voksol az ország, a rendszerváltás óta kilencedszer dönthetnek a polgárok az Országgyűlés összetételéről. A pécsi körzetek, az egykori 1-es, 2-es és 3-as választókerületek talán azóta feledésbe merült eredményeit idézzük fel ismét.

Máté Balázs (Forrás: Pécsi Újság.hu)

Az első szabad választáson a megyében több mint kétszázezren adták le szavazatukat

Fotó: Laufer László

Az első szabad választás az MDF és az SZDSZ versengéséről szólt. Baranyában több mint 208 ezren mentek el szavazni az első fordulóban, a részvételi arány meghaladta a hatvanöt százalékot. 

 

Az MDF fölényesen nyert 

Az MDF országos fölénye a megyében is érvényesült, a hétből négy helyen nyertek, az SZDSZ két választókerületben, az egyik pécsi mellett a mohácsi körzetben győzött, míg Siklóson a Független Kisgazdapárt jelöltje lett a befutó. 

 

A pécsi 1. választókerületben (Pécs-Kelet) a későbbi kultuszminiszter, dr. Andrásfalvy Bertalan (MDF) szerzett mandátumot. Az első fordulóban a voksok 43,89 százalékát szerezte meg, legnagyobb riválisa, a szabaddemokrata dr. Varga Levente 36,67 százalékot gyűjtött. Őket csak a kisgazda Galbáts András tudta megközelíteni, a szavazók 19,43 százaléka voksolt rá. 

 

A 2. választókerületben (Pécs-Nyugat) az ugyancsak MDF-es Pap András nyert a második fordulóban. Az első kanyarban 45,93 százalékig jutott, a szabaddemokrata Gettó József 38,72-ig. Érdekesség, hogy Szili Katalin már az 1990-es választáson is indult, a harmadik helyen végzett 15,33 százalékkal. Az akkor még szocialista politikus az összes ezt követő választáson jelölt volt Pécsett, 1994 és 2006 között pedig minden alkalommal győzött. 

 

A pécsi 3. választókerületben (Kertváros) 1990-ben Bretter Zoltán (SZDSZ) nyert. Az első fordulóban 49,48 százalékot szerzett, legfőbb vetélytársa, az MDF-es dr. Mednyánszky Sándor 36,14-et. A szocialista dr. Vonyó József lett a harmadik, 14,36 százalékkal. 

 

A 4. választókerületben (Komló) dr. Hoppa József (MDF), az 5.-ben (Mohács) dr. Wekler Ferenc, a 6.-ban (Siklós): Nagy Ferenc József (FKgP), a 7. választókerületben (Szigetvár) dr. Kapronczay József (MDF) nyert. 

 

Tarolt az MSZP 1994-ben 

A huszonnyolc évvel ezelőtti választás átrajzolta az ország politikai térképét, az MSZP tarolt. Baranyában is, a hétből hat választókerületet húztak be. A kakukktojás a mohácsi körzet volt, ahol 1990 után ismét a szabaddemokrata dr. Wekler Ferenc nyert. A második szabad választáson az első körben az arra jogosultak 62,21 százaléka szavazott Baranyában. 

 

A szocialisták 1990-hez képest több mint hatszorosára növelték parlamenti mandátumaik számát. Érdekesség, hogy a 209 fős szocialista frakció 71,3 százaléka egyéni választókerületből került a Tisztelt Házba. A voksolást az SZDSZ is sikerként könyvelte el. Ugyan 23 mandátummal kevesebbet, 69-et szereztek, mint négy évvel korábban, de a pártlistára leadott szavazatok számát 15 ezerrel sikerült növelniük. 

 

A legnagyobb vesztes az MDF volt. Mandátumai több mint háromnegyedét elvesztette, és legnagyobb ellenzéki pártként is csak a parlamenti helyek alig tíz százalékával rendelkezett. 

 

Pécsett a 1-es választókerületben az MSZP színeiben dr. Lusztig Péter nyert a második fordulóban. Az első körben 42,81 százalékot szerzett, szabaddemokrata riválisa, dr. Faragó László 32,59-et. Az MDF-es Erdélyi József 24,6 százalékig jutott. 

 

Az 1994-es választás a szocialista Szili Katalin és Toller László első sikerét is meghozta Pécsett, mindketten egyéni mandátumot szereztek a 2., illetve a 3. választókerületben. 

Szili Katalin az első fordulóban 44,08 százalékot szerzett, a szabaddemokrata dr. Németh Tibor 32,13-at, míg a harmadik helyen záró Pap András (MDF) 23,79-et. 

 

A Kertvárosban Toller 49,71 százalékot kapott, SZDSZ-es ellenfele, Bretter Zoltán 35,41-et, Staub Ernő (MDF) 14,88-at. 

A 4. választókerületben (Komló) Páva Zoltán (MSZP), az 5.-ben (Mohács) dr. Wekler Ferenc (SZDSZ), a 6.-ban (Siklós) Kocsi László (MSZP), a 7. választókerületben (Szigetvár) Gráf József (MSZP) lett az első.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!