2022.02.11. 17:30
Nem mindennapi: Orfűi kenyér sül a pajtában
Friss kenyérillat árad hamarosan az Orfűi Malmokból. A tervek szerint a Pajta Pékműhelyük termékeit egész évben megvásárolhatják a helyiek és az Orfűre látogatók.
Fotó: L.P.
Új attrakcióval bővült az orfűi vízimalom környezete. Az elmúlt években több olyan funkcióval gazdagodott a malommúzeum, melyek az élményközpontú múzeumlátogatást, régi hagyományaink izgalmas megismerését szolgálta. Ennek új része a most megnyíló Pajta Pékműhely.
– Egy szívfájdalmam van, édesapám, aki 30 évvel ezelőtt elkezdte a munkát, nem lehet itt. Ennek a gondolta 20 éve megfogalmazódott. Akkor még bőszen jártak a gépek, őrölt a malom, így felmerült, az itt őrölt lisztből helyben süssünk kenyeret – említette a tegnapi átadóünnepségen Füzes Kata, a malomcsapat egyik vezetője.
Az orfűi patak vízfolyásán 12 malom működött régebben, az első Orfűn, az utolsó Sásdon, ahol a patak belefolyt a Baranya csatornába. A két malom története egy szálon fut össze. A sásdi malmot Füzes Kata dédnagyapja működtette, és az 1990-es években édesapja úgy gondolta, hogy az orfűi malmot feléleszti. Megvoltak a gépek, a szerkezet és a tapasztalat is, hisz ő is ilyen területen dolgozott. Megállapodtak a helyi önkormányzattal, és újra őrölt a malom, egészen 2009-ig.
– Édesapám kezdte el nagyapámmal együtt. Nagy hangsúlyt fektettek a minőségre, de a nagy malmokkal nem tudtak versenyezni – mesélt a régmúltról Füzes Kata.
Már a 1990-es években felvetődött, hogy saját pékséget nyitnának. Végigjárták a települést, megfelelő helyet kerestek. Elkészítették az üzleti tervet, ám a számok azt mutatták, hogy a beruházás sokba kerülne és nagyon lassan térülne meg.
– Sokan mondják, lassúak vagyunk, mint a teknősbéka. Lassan lépegettünk. Organikusan fejlődünk, ha eljön az idő, akkor lépünk előre – említette meg az átadón Füzes Kata.
A Pajta épülete pékműhely lett, ahol friss, természetes alapanyagokból sül a kenyér.
A kovász a sava-borsa a kenyérnek
Füzes Kata lapunknak elmondta, élesztővel is készíthetünk gyorsan kenyeret, de úgy gondolja, ha nincsen kovász a kenyérben, akkor az csak egy kelt tészta. Véleménye szerint a kovász a sava-borsa a kenyérnek.
– A jó kenyérnek idő kell. Aki dolgozott tésztával, az tudja, ez egy élő anyag. A kovásztól életre kell. Ha nem hagyunk neki kellő időt, akkor nem lesz jó termék, ehetetlen, élvezhetetlen lesz – tette hozzá.
A Pajtában nemcsak kenyérsütés folyik, hanem az egykori szép hagyományok felélesztése is. A kezdeményezés keretében az orfűi pékműhelyben a jobbnál jobb kovászos kenyerek, péksütemények mohácsi lisztből, orfűi verejtékkel készülnek.