Az állatkert kedvence

2022.02.07. 17:59

Népes had várta Nikolájt, a pécsi barnamedvét (galéria)

Nikoláj, a pécsi állatkert barnamedvéje hat éve minden év február elején kijön az odújából, hogy megjósolja, meddig tart még a tél. Erre a nagy eseményre a pécsi állatkert vezetősége Medve-napot hirdetett, amire rengetegen érkeztek.

Zsigmond József

Fotó: L.L.

– Anya, én félek. Nem megyek be a medve ketrecébe – mondta egy ötéves kislány szombat délelőtt, mikor az állatkert személyzete megemlítette az aprónépnek, hogy rejtsenek el finomságokat a ketrecben, hogy Nikolájt kicsalogassák az odújából. 

 

Voltak bátrabbak, ők nem féltek belépni a medve birodalmába. A finomságokat, almát, péksüteményeket és egyéb nyalánkságokat a ketrec különböző pontjain helyezték el. Amint az utolsó meglepetésfalatka is megtalálta helyét, és a kicsik kijöttek a ketrecből, zárult az ajtó, majd kinyitották Nikoláj bódéját. A medve álmos volt, nem meglepő, hisz ilyenkor a medvék téli álmukat alusszák. Nikolájunk lassan kicammogott, és elsőnek a húsra vetette magát, amit a gondozója helyezett el. Utána a gyümölcsök, majd a legvégén az édesebb falatok következtek. 

 

– Nikoláj hat éve itt van, nem sokkal azután jött, ahogy én az állatkertben elkezdtem dolgozni – mondta lapunknak Appl János, a pécsi állatkert ragadozóinak – oroszlán, tigris, leopárd, puma, ormányos medve, sakál, hiúz – gondozója. Kérdésünkre, hogy nem fél-e a vérszomjas fenevadaktól, annyit mondott, míg a kerítés köztük van, nem. 

 

A pécsi medvéről megtudtuk, hogy a kedvence a csirkeszárny, de a far-hátat sem veti meg, illetve a narancs, mandarin és szőlő is kihagyhatatlan része az étrendjének. A medve, hasonlóan a szabadban élő társaihoz, ősszel jóval többet eszik, mint máskor. Nikoláj naponta két húszliteres vödör tartalmát fogyasztotta el, így télre jókora zsírréteg alakult ki rajta, duplájára hízott, 220-250 kiló lehet most. 

 

És mit jósolt Nikoláj? Árnyékot nem látott, így a tél lassan véget ér.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!