Tudatosságra nevelnek

2022.03.01. 14:00

A Véméndi Egészségprogramból két egyesület is kinőtte magát

Egy olyan egészségprogram indult el Véménden, amely révén a település lakói megismerkedhetnek az egészséges életmóddal, a környezettudatossággal és elsajátíthatják az életmentő alaptanfolyamot.

Zsigmond József

Mit tegyünk, ha otthon rosszul lesz szerettünk, megáll a szíve, elájul, teszik fel sokan a kérdést. Vannak olyan települések, városrészek, ahová a hivatásos segítség több perc elteltével érkezik, de addig is jó lenne szakszerű ellátásban részesíteni a bajbajutottat. Véménden a Csele-völgye Életmentő Egyesület úgy látta, hogy egy életmentő tanfolyam sokat segíthetne ilyen helyzetekben. A pécsi orvos, Rendeki Szilárd Vidéki Életmentő Programját próbálják elterjeszteni, az azon való részvételt megszervezni és a lebonyolítást támogatni Véménden és a kistérségben. 

 

– Már Véménd, Feked és Hímesháza is delegált önkénteseket az életmentő alaptanfolyam elvégzésére és egy kampányt kezdtünk el a program széles körű elterjesztésére a régióban – mondta Szalonna Zoltán, Véménd polgármestere, aki hozzátette, hogy a Csele-völgye Életmentő Egyesület a korábban elindított Véméndi Egészségprogramból nőtte ki magát. 

 

A Véméndi Egészségprogram célja, hogy a lakosságnak egy olyan segítő, támogató, illetve ismeretterjesztő fórumot hozzanak létre, melyből saját testi-lelki-szellemi egészségének fejlődéséhez meríthetnek tudást. A program ötletadója Szalonna Zoltán polgármester és felesége, Vereczkei Réka volt, akiknek Horváth Etele Péterné és Gász Dorina véméndi lakosok segítettek a megvalósításában, a programok elindításában. Tavaly többek között az érdeklődők megtudták, megismerhették a gyógymasszázsfajtákat, elsajátíthatták az életmentés fortélyokat. Az idei programok között szerepel a csikung (kínai orvoslás és mozgásterápia), de lesz előadás a hulladékcsökkentés módszereiről is. Az eseményeket péntek délutánonként, szombaton, vasárnap, illetve munkaszüneti napokon tartják, hogy a Véméndre hazatérő fiatalok is részt vehessenek rajta. Az események általában egy 45–60 perces előadással kezdődnek, ezt pedig kötetlen beszélgetés követi. 

 

A Véméndi Egészségprogramból egy másik szervezet is kinőtte magát, a Hulladékmentes és Fenntartható Véméndért Egyesület, mellyel szeretnék támogatni az önkormányzat munkáját és törekvéseit, hogy a lakosság körében a hulladék megfelelő kezelése rögzüljön, illetve ösztönözni a lakókat a környezettudatos életmódra. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!