Kiemelt figyelmet kell rá fordítani

2022.03.16. 14:00

A zöldségeket, ha fagyasztott, mindig jól át kell forralni

Fontos figyelembe venni a gyorsfagyasztott zöldségek felhasználásakor a csomagoláson szereplő utasításokat az élelmiszer-biztonsági kockázatok elkerülése érdekében. Online felmérés indul, hogy kiderüljön az is, mennyire veszik figyelembe a jelölésen szereplő felhasználási utasításokat a fogyasztók.

Wald Kata

Fotó: Török János

A gyorsfagyasztott zöldségek vásárlási, felhasználási és fogyasztási szokásainak megismerése érdekében új kutatást indított a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) – az online kérdőív, amely többek közt arra is keresi a választ, hogy a fogyasztók mennyire kedvelik ezeket a termékeket, milyen ételekhez vásárolják őket, vagy, hogy figyelembe veszik-e a jelölésen szereplő felhasználási utasításokat, március 31-ig tölthető ki. Cél, hogy a hatóság átfogó képet kapjon arról, milyen valós kockázatok merülnek fel a termékkategóriával kapcsolatban. 

 

Mint ismeretes, néhány évvel ezelőtt az EU-ban lezajlott egy több országot is érintő, gyorsfagyasztott zöldségekhez kapcsolódó lisztériajárvány – a megbetegedések elkerülhetők lettek volna, ha a fogyasztók tisztában vannak az élelmiszer-biztonsági kockázatokkal és azok elkerülésének módjával. A probléma forrása, hogy sokan legyintenek az élelmiszerek tárolására és felhasználására vonatkozó szabályokra. 

 

A kulcs a jó higiéniai gyakorlat, azaz a fagyasztott vagy kiolvasztott zöldségek megfelelő hőmérsékleten, tiszta fagyasztóban vagy hűtőszekrényben történő tárolása, valamint a terméken szereplő elkészítési előírások követése. Általánosságban elmondható, hogy a zöldségeket kiolvasztás után alaposan át kell forralni. A csomagolásokra ráírják, hogy a fagyasztott árut 3 percig kell főzni – ez garantálja, hogy a lisztéria elpusztuljon, ehhez ugyanis 2 és fél perc is elegendő, 72 fok feletti hőmérsékleten. 

 

– A gyorsfagyasztott zöldségek csomagolásán a gyártók külön is felhívják a figyelmet, hogy a vásárlók ne közvetlenül a felengedés után, hanem hőkezeléses elkészítéssel fogyasszák el azokat – figyelmeztetnek a szakemberek. 
 

Március végéig várják a válaszokat

A hazai fogyasztói szokásokat méri fel a Nébih, a veszélyforrás azonosítása és csökkentése érdekében. A hivatal – tájékoztatójuk szerint – a https://portal.nebih.gov.hu/felmeres linken elérhető kérdőíven többek között arra keresi a választ, hogy a fogyasztók mit gondolnak a gyorsfagyasztott termékekről, miket részesítenek előnyben, vannak-e általános és speciális elkészítési szokásaik, elolvassák-e, betartják-e a jelölésen szereplő utasításokat. A március 31-ig tartó felmérés arra is kitér, hogy a fogyasztók tisztában vannak-e az élelmiszer-biztonsági kockázatokkal a vásárlás, a szállítás, a tárolás és az előkészítés során. 

 

Az eredmények alapján a Nébih egy lakossági tájékoztatót is összeállít majd, kiemelve a felmérés szerinti kritikus pontokat. Az útmutatóban a hatóság azt is bemutatja majd, hogyan lehet a háztartásokban a gyorsfagyasztott zöldségekhez kapcsolódó élelmiszer-biztonsági kockázatokat a minimumra csökkenteni. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!