Életveszélyes

2022.03.05. 08:30

Félnek, hogy baleset történik az átkelőnél

Olvasóink keresték meg szerkesztőségünket, hogy a 6-os főút hirdi gyalogátkelője életveszélyes.

Zs. J.

Mint írták, nem mernek átkelni az úton a gyalogosok, mert az autók éjjel-nappal száguldoznak ezen a szakaszon. Volt, hogy a gyalogos élete egy hajszálon függött, mivel egy kamion, ami Pécsről jött, olyan sebességgel érkezett, hogy nekiment egy furgonnak, amely a gyalogost engedte volna át. Az ott lakók szeretnék, ha körforgalom, vagy jelzőlámpa segítené az átkelést. „Félünk, hogy nagy baleset történik az átkelőnél”, közölték olvasóink. 
 

– A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a balesetek megelőzése céljából szakmailag támogatná akár a körforgalmú csomópont megvalósítását, akár a jelzőlámpás forgalomirányítást, mely növelné a forgalombiztonságot a hirdi csomópontban, de a jelzőlámpás irányítással nem előzhetők meg a közelmúltban történt úgynevezett ráfutásos balesetek, míg a körforgalomnak jelentős a területigénye és az építési költsége – mondta lapunknak Pécsi Norbert Sándor, a közút kommunikációs osztályvezetője. 
 

Hozzátette, a rendelkezésükre álló forrásokat a napi üzemeltetési és fenntartási feladatokra használhatják fel, közlekedésbiztonsági fejlesztési forrásokkal nem rendelkeznek. Az államilag támogatott közlekedésbiztonsági fejlesztéseknél egyelőre még azon helyszínek kapnak prioritást, amelyek baleseti gócpontok, és ahol halálos balesetek is történtek. A hirdi csomópontról elmondta az osztályvezető, hogy 2013 óta összesen három könnyű kimenetelű személyi sérüléses baleset történt, ez alapján a helyszín nem minősíthető balesetveszélyesnek, de a gyalogosok forgalombiztonságát a működő, veszélyes helyre figyelmeztető sárga villogó fényjelzésekkel és a jobb észlelhetőséget biztosító, sárga keretezésű átkelőhelyet jelző táblákkal növelték. 
 

– A vonatkozó rendelet szerint jelzőlámpás forgalomirányítást ott kell létesíteni, ahol a csomópontban a személyi sérüléses balesetek száma évente eléri vagy meghaladja a hármat. Szerencsére ezen csomópont baleseti adatai jelentősen elmaradnak ettől, de ez nem zárja ki, hogy a szükséges feltételek (állami vagy önkormányzati forrás) megléte esetén valamelyik csomóponti fejlesztés megvalósuljon – említette meg Pécsi Norbert Sándor. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!