Március 15.

2022.03.14. 07:00

Huszárok vonulnak a pécsi Kossuth térre, sok helyen már ma megemlékeznek

Nemzeti ünnepünkön, március 15-én számos baranyai településen tartanak megemlékezést.

Zs. J.

A gyerekek is megismerhetik a korabeli zászlókat és kardokat

Fotó: Dunántúli Napló

Díszbe öltöznek a falvak, városok március 15-re, hogy így tisztelegjenek az 1848-as szabadságharc és forradalom hősei előtt. 
 

A baranyai megyeszékhelyen a pécsi Fidesz–KDNP már március 14-én a Jókai Rendezvényházban tart ünnepi megemlékezést délután három órától, ahol ünnepi beszédet mond Hoppál Péter országgyűlési képviselő és Kővári János önkormányzati képviselő, majd 15.45-kor megemlékezés-menet indul a Kossuth térre, ahol koszorúzást tartanak. 

 

A városi ünnepséget március 15-én a 48-as téren és a Kossuth téren rendezik. A 48-as téren délután a Nemzeti dal, majd az 1848-as 12 pont felolvasása után a huszárokkal együtt vonulnak a Kossuth térre a megemlékezők, ahol három órától a Csurgó zenekar szórakoztatja a gyerekeket, majd a huszárok és felvonulók érkezése után beszédekkel és koszorúzással emlékeznek a 1848-as szabadságharcra és forradalomra. A rendezvényt a Tóth Vera Quartet koncertje zárja öt órakor. Este hét órakor a Kodály Központban a Pannon Filharmonikusok ünnepi díszhangversenyére kerül sor. 
 

A Berze Nagy János Alapfokú Művészeti Iskola megidézi a múltat a Pécsi Kulturális Központban március 15-én dél­előtt. A kialakított Pilvax kávéházban társasjátékozhatnak és ügyességi játékokban próbálhatják ki magukat az érdeklődők, de aki szeretne, korhű ruhákba bújhat és a Fotózdában meg is örökíttetheti magát. A történelmi arcképcsarnok mellett az Úri szabóságban bárki készíthet magának csákót, pártát, kokárdát, kardot, zászlót. A táncos lábú résztvevők verbunkot tanulhatnak. Persze a toborzó dalok tanulása sem maradhat ki a programból, és a kis huszárok a kardforgatás alapjaiba is betekintést kapnak. 
 

A siklósi várban kétnapos rendezvényt tartanak Állj be te is huszárnak címmel. Ma fegyvermustra, huszárok élete bemutató és a Batthyány emlékkiállítás megnyitója lesz, március 15-én pedig Az ördögszántotta hegy legendája elevenedik meg a Harka Táncegyüttes előadásában. Villányban március 14-én 16 órától a Rendezvénytéren, március 15-én Mohácson 8.30-kor lesz koszorúzás a Petőfi-domborműnél, ahol fellép a Mohács-Palotabozsok-Somberek Ifjúsági Fúvószenekar. Kozármislenyben holnap délelőtt fél 10-kor várják a megemlékezőket a Március 15. térre. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!