Érdemes szakemberrel kitisztíttatni

2022.03.28. 09:49

Ideje kihívni a klímásokat, még nincs sorban állás

A tavaszi nagytakarítást a klímaberendezésekre is ajánlott kiterjeszteni: a szennyezett, penészes beltéri egység súlyos légúti megbetegedéseket okozhat.

Fotó: Nagy Gábor

A hűtőklímát évente legalább egyszer, még a szezon előtt, tavasszal, a hűtő-fűtő légkondicionálót ősszel, a fűtési szezon közeledtével tisztíttassa ki – tanácsolja az Ingatlanbazár által megkérdezett szakértő. 
A klíma hatékonyan hűti le, illetve fűti be a helyiséget, könnyen telepíthető, és legalább 10 évig megbízhatóan működik, ezért is örvend egyre nagyobb népszerűségnek. 

 

– Elmondható, hogy egy 20 négyzetméteres helyiségbe 2,5 kilowatt teljesítményű, a 30–40 négyzetméteresbe 3,5 kilowatt teljesítményű berendezés passzol – tájékoztat Hrivnák András, az Alfa-Klíma Kft. ügyvezető-tulajdonosa. 
Míg korábban, főleg a nyári kánikula idején, a beltéri hűtésre használta a lakosság a berendezést, ma már sokan fűtésre is. Ha a lakás napelemes rendszerrel felszerelt, jó eséllyel egy forintunkba sem kerül a légkondi működtetése. Egy fázis elegendő hozzá, és az sem baj, ha régi, alumíniumburkolatú az ingatlan elektromos hálózata. 

 

Persze ez is olyan, mint az autó: nem elég megvenni és használni, a rendszeres karbantartás sem maradhat el. A por, a gombák, például a penész, idővel megtelepszik a beltéri egység burkolata alatt. Működés közben pedig bekerül a levegőbe, és súlyos légúti megbetegedést is okozhat. 

 

Nem utolsó szempont, hogy az elmaradt szerviz a klíma működését is negatívan befolyásolja: a koszos beltéri egység kapacitása csökken, kevesebb levegőt fúj, ugyanakkor ventilátora nagyobb energiával üzemel, és a berendezés élettartama is lerövidül. 

 

A rendellenes működés – kisebb kapacitás és hatékonyság, büdös levegő, hangos ventilátor – jelzi, ideje felhívni a klímást! Évi 1–2 szerviz mellett elegendő a normál karbantartás, ez átlag 10 ezer forint készülékenként. Ám a penészes beltéri egységet – a speciális fertőtlenítővel elvégzett, alapos csírátlanítás érdekében – muszáj apró darabokra szétszedni. 

 

– Nem ajánlott saját kezűleg végezni a tisztítást, ezzel valószínűleg több kárt okozunk, mint amennyi hasznot hajtunk, és a készülék később nem fog rendeltetésszerűen működni – mondja Hrivnák András. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!