Van, ami csökkenést mutat

2022.03.16. 10:22

Kevesebb gyógyszert vesznek az emberek

Jelentős lassulással kezdte az évet a gyógyszerforgalom.

bama.hu (forrás: MTI)

Fotó: Shutterstock

Csaknem 6,6 százalékkal, 47,3 milliárd forintra esett a költés a vényköteles termékekre januárban, az előző hónap óta - írja szerdai számában a Világgazdaság a Hiflylabs Zrt. elemzésére hivatkozva.

 

A január 3,3 milliárd forinttal gyengébb forgalmat mutat, mint a december, és 3,7 milliárd forinttal gyengébbet novembernél. A csökkenéshez legnagyobb értékben a tápcsatorna-anyagcsere és a központi idegrendszer gyógyszerei járultak hozzá - mondta Farsang Bence, a Hiflylabs adatelemzője.

 

Lassult a nyugtatók, altatók és a Parkinson-kór gyógyszereinek eladása is. A visszaeséshez hozzájárult, hogy a tb támogatotti körből kikerült egy, a sclerosis multiplex kezelésére szolgáló gyógyszer is, amely 600 millió forint értékben fogyott havonta, és a támogatott, vényköteles idegrendszergyógyszerek körülbelül 12 százalékát tette ki.

 

A legtöbb gyógyszert Baranya, Békés és Csongrád-Csanád megyében váltották ki, itt tízezer lakosra 620 doboz vényköteles gyógyszer jutott. A dobozeladásokat vizsgálva: januárban a fertőzésellenes gyógyszerek kivételével minden kategóriában csökkenés látszik. Antibakteriális szerekből csaknem 600 ezer dobozt váltottak ki a betegek, ami decemberhez képest 4 százalékos növekedés.

 

A területi eloszlás alapján elmondható, hogy decemberhez képest minden megyében csökkent a vényköteles gyógyszerek eladása. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!