Javult a foglalkoztatottság

2022.03.11. 07:00

Polics József szerint folytatni kell a közös munkát Komlón

A koronavírus miatt később, de megtartotta az önkormányzat Komlón az éves közmeghallgatását. Polics József polgármester a Dunántúli Naplónak nyilatkozva biztató gazdasági tendenciákról számolt be.

Vizvári Soma

– Komló jövője és fejlődése szempontjából meghatározó éveken vagyunk túl. Ilyen mértékű fejlesztések, amióta Komló megépült, nem történtek a városban – nyilatkozta lapunknak Polics József polgármester azzal kapcsolatban, hogy az önkormányzat nemrég bepótolta a járvány miatt elmaradt, a 2021-ről szóló éves közmeghallgatását. 

 

Az eseményen a polgármester beszámolójából kiderült, a járvány okozta nehézségek miatt a helyi vállalkozók megsegítése érdekében az iparűzési adó mértéke egy százalékra módosult. Az ebből következő adóbevétel-kiesést a kormány Komló esetében több mint 140 millió forint támogatással kompenzálta. A város 2021-ben 534 millió forint feletti összeget szedett be a helyi iparűzési adóból (Hipa), tehát az állami támogatással növelt Hipából 675 millió forint bevétele volt Komlónak. 

 

– A világjárvány ellenére az adóbevételünk növekedni tudott az előző évekhez képest, hiszen tavaly meghaladta az egymilliárd forintot is. 2012 óta megfigyelhető az iparűzési adóból befolyó összeg növekedése, ami egyértelmű jele a helyi gazdaság erősödésének, hiszen azt a vállalkozások fizetik be, mértéke pedig függ a bevételeiktől – magyarázta lapunknak Polics József. 

 

A polgármester a Dunántúli Naplónak elmondta, a foglalkoztatottsági adatok szintén előremutatóak. A 2011-ben elindított közfoglalkoztatotti programnak köszönhetően a 2016-os évben érte el a legmagasabb létszámot – 1193 főt – a foglalkoztatottak száma, amely a tavalyi évre 235-re csökkent. 

A polgármester mindezt úgy értékelte, hogy a program nemcsak a munkanélküliség csökkentéséhez járult hozzá, de a munkavállalók piaci elhelyezkedését is segítette, ennek tudható be a közfoglalkoztatottak számának jelentős csökkenése a 2016-os állapothoz képest. 

 

Polics József lapunkkal közölte, a decemberi állapot szerint a komlói munkanélküliség ismét 7,6 százalék körül van. Mint ismert, amikor a polgármester 2010-ben átvette a város irányítását a munkanélküliség 27 százalékos volt, amit sikerült a járvány előtt letornászniuk 7,6-ra. A pandémia aztán ezt ideiglenesen 10 százalék fölé emelte. 

A polgármester hangsúlyozta, Komló úgy maradhat a fejlődés útján, ha marad a jó együttműködés a város országgyűlési képviselőjével. Hozzátette, április harmadikán erről kell dönteni a parlamenti választáson. 

 

Bepótolják az elmaradt rendezvényeket a városban

Az idei évet egy több mint 9 milliárd forintos kerettel tervezi a város, ebből a felújításra és a beruházásokra fordított összeg meghaladja a 4 milliárd forintot. Polics József lapunknak megjegyezte, sajnos a város lakossága továbbra is csökken. A tavaly januári adatok alapján 23 751 fő él a településen. Azt viszont örömtelinek nevezte, hogy százhetven születés, és százharmincöt házasságkötés történt az elmúlt évben. A polgármester arról is beszélt, mivel a járvány következtében számos rendezvény elmaradt, így az a döntés született, hogy idén szeptember 2-ig legyen a város 70-edik születésnapjának szentelt jubileumi év meghosszabbítva. Polics József kérdésünkre elmondta, a tervek szerint addig minden elmaradt rendezvényt bepótolnak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!