Applikáció is segít

2022.03.08. 10:05

Sokat javultak a tüdőrákosok túlélési esélyei hazánkban

R. B.

Hazánkban kiemelkedően magas a daganatos megbetegedések száma, a tüdőrákos betegek túlélési esélyei viszont jelentősen javultak – tudtuk meg Polonyi Zoltánnak, az MSD Pharma Hungary Kft. kommunikációs és kormányzati kapcsolatok vezetőjének webináriumán. Az MSD legfrissebb kutatásában 42 ezer tüdőrákos beteg adatait elemezték és ez alapján a tíz évvel korábbi számokhoz képest közel 70 százalékos javulást mutatnak a betegek túlélési esélyei. 

 

A Magyar Rákellenes Liga összesített adatai szerint hazánkban minden negyedik ember daganatos betegség miatt veszíti életét. A statisztikák alapján hazánkban százezer férfi közül 101-nél diagnosztizálnak tüdőrákot, míg a nőknél ez a szám 71. Regionális szinten óriási eltérések vannak az ország egyes részei között, amíg a fővárosban 128, addig Baranya megyében 90 tüdőrákhoz köthető haláleset jut százezer főre.

 

Polonyi Zoltán elmondta, hogy az elmúlt években 64 százalékosra nőtt a túlélési esélyük azoknak a tüdőrákos betegeknek, akiknél időben felfedezték a kórt és műtétileg eltávolították a daganatot. Abban az esetben azonban, ha a diagnózis túl későn érkezik a műtéti beavatkozáshoz, a túlélés esélye 8 százalékra csökken. 

 

A szakemberek szerint ötven év felett érdemes kétévente CT-s vizsgálatot végeztetni, a hiedelmekkel ellentétben ugyanis tüdőröntgennel nem előzhető meg a probléma, hiszen ha a rák már látszik a felvételen, ott már nagyon nagy a baj. Erre hívja fel a figyelmet dr. Szántó Zalán, a Pécsi Tudományegyetem osztályvezető docense is, aki egy mobiltelefonos alkalmazást is készített, amely egy pár perces teszt kitöltése után kiszámítja mennyire vagyunk veszélyeztetettek. 

 

A „Lungscreen” néven megtalálható applikáció kitöltése nem csak azt mutatja ki, hogy mekkora a rizikója a tüdőráknak, hanem amennyiben megállapítja, hogy veszélyeztetettek vagyunk egészségügyi tanácsot és útmutatást nyújt a szükséges teendőkről és elvégzendő vizsgálatokról is. – Az applikáció azért született, hogy mindenki saját maga fel tudja mérni a rizikófaktort és amennyiben veszélyeztetett, akkor minél előbb segítséget találjon – árulta el dr. Szabó Zalán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!